CIKKEK

Agrártámogatás MFB-hitelből?

Legalább szeptember-októberre előre hoznák a dotációk kifizetését

2003. 11. 05.

Szocialista elképzelések szerint MFB-hitelből teremthetne forrásokat a kormány a csatlakozás utáni közvetlen uniós agrártámogatások jövő évi nemzeti kiegészítésére. A több tíz milliárdos „technikai bravúr” azért kellene, mert az agrárbüdzsé nem tartalmazna elegendő pénzt e célra.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által nyújtott hitellel biztosíthatna forrásokat a kormány az uniós közvetlen agrártámogatások jövő évi nemzeti kiegészítésére – derül ki az MSZP-s elképzelésekből. Pásztohy András, a mezőgazdasági bizottság szocialista alelnöke szerint több tíz milliárd forint előteremtéséről van szó, amelyet a kifizetőügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kapna meg
. Mint ismert, MSZP-s vélemények szerint is „technikai bravúrok” kellenek a 2004-es agrárbüdzsé pénzügyi megerősítéséhez, mivel a kormány költségvetési törvényjavaslata a szükséges összeget nem tartalmazza (VG, 2003. október 8.). Az Országgyűlés ugyanakkor még tavasszal határozatot fogadott el arról, hogy a kabinet az EU-s közvetlen dotációkat – összhangban a csatlakozási megállapodással – hazai forrásokkal egészítse ki.
Jövőre a gazdálkodók EU-s kifizetésként a mai tagoknak járó támogatások 25 százalékát vehetnék igénybe, amely 75-76 milliárd forintnak felelne meg. Ezt Magyarország nemzeti keretből 30 százalékkal (92-93 milliárd forinttal) toldhatná meg. Eleve gondot okoz azonban, hogy a közösségi szabályozás szerint az uniós pénzek leghamarabb december elsejétől lennének hozzáférhetők, a kifizetések nagy része pedig 2005-re húzódna át. Ha tehát a magyar kiegészítés is hiányozna, a gazdák jövőre alig kaphatnának közvetlen támogatásokat, ami újabb jelentős versenyhátrányt okozhatna a számukra.
A feszültségek megelőzése érdekében ma is folynak a háttértárgyalások arról, hogy Brüsszel járuljon hozzá a dotációk előre hozott kiutalásához – tudtuk meg. Korábbi FVM-es nyilatkozatok szerint az EU maximum 50 százalékos előlegfizetést engedélyezhet. Pásztohy pedig arról tájékoztatta lapunkat, hogy a kormány további könnyítéseket is szeretne elérni. A cél az, hogy a termelők legkésőbb szeptember-októberben hozzájuthassanak a támogatásokhoz – tette hozzá.
A parlament előtt lévő költségvetési törvényjavaslat szerint az uniós közvetlen dotációkat a Magyar Államkincstár előlegezné meg kamatmentes hitelként az MVH-nak. Ehhez társulnának a nemzeti támogatást pótló MFB-s hitelek, bár értesüléseink szerint ez utóbbi konstrukció részletei kidolgozatlanok.

Agrártámogatások

(várható uniós támogatások 2004-ben, milliárd forint)
14,2 >> a nemzeti vidékfejlesztési terv támogatásai : 17,1
>> az agrárgazdasági operatív program támogatásai: 10,6
>> összesen: 136,1

Forrás: költségvetési törvényjavaslat, MOSZ

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail