CIKKEK

Megalakult a tenyésztőegyesületek kereskedelmi társasága

2003. 10. 30.

Október közepén alakuló ülését tartotta a Hargita megyei tenyésztőegyesületek kereskedelmi társasága Gyergyószentmiklóson. 23 alapító egyesület biztosított összesen 145 millió lej alaptőkét, amit megtoldottak a pataápoló kovácsok egyesületétől kölcsönkapott 100 millió lejjel, a svájci Rebiat-projekttől pedig ígéret van az alaptőke megduplázására, így az induló tőke csaknem 500 millióra emelkedik. Vita tárgyát képezte, a tejfeldolgozó vállalatok bevonása a társaságba, az alaptőke növelése érdekében. (5 Hargita megyei tejfeldolgozó jelezte részvételi szándékát, közöttük a remetei Tejporgyár 500 millió lejes hozzájárulással.) Megszavazták, azzal a feltétellel, hogy részvételük ne haladja meg a 49%-ot. (Jelenleg a tejipar részesedése 18%.)

Márton István, a Hargita Megyei Tenyésztési Szövetség elnöke ismertette az alapszabályzatot. A társaság magára vállalja a tagok termékeinek értékesítését a legmagasabb piaci áron. Felvásárlási kötelezettséget vállal, de a gazdáknak is a társaságon keresztül kell értékesíteniük termékeiket. Ez az élőhúsra és egyéb mezőgazdasági termékekre vonatkozik, a tej kivételével, melyet egyelőre a helyi egyesületek étékesítenek. A kötelezettséghez tartozik az olcsó vetőmag, takarmány, mezőgazdasági gépek biztosítása is. Azt a profitrészt, amit nem a fejlesztésre fordítanak, a leadott termékek arányában osztják el a tagok között. Fölmerült, hogy az alapszabályzatba az alaptevékenységen kívül más foglalkozásokat is be kéne venni, a tágabb mozgáslehetőség érdekében. Dr. Baróti Lajos, a tenyésztési szövetség titkára javasolta fiatal gazdák kiküldését nyugati országokba tapasztalatcserére, ugyanis vendégmunkásokat csak nyugati partnerrel szerződést kötő cégek küldhetnek ki, mely biztosítja az ügyintézések anyagi fedezetét is.

A társaság Gazdaszövetség Kft. néven működik mindaddig, amíg nem haladja meg az 54 tagot, ezután részvénytársasággá alakul. Régiónkénti képviselettel 9 tagú vezetőtanácsot választottak, tagjai: Siklódy Álmos, Orbán Vencel, Márton István, Szabó Attila, Geréb István, Gál Imre, Bodó Imre, dr. Baróti Lajos és Tompos Zsolt.

A Gazdaszövetség Kft-t gyergyószentmiklósi székhellyel jegyeztetik be november elején, itt biztosított a székháza a városi önkormányzattól 49 évre koncesszióba vett műemlékjellegű épületben, melyet a svájci Rebiat-projekt támogatásával újítottak fel.

Gál Éva Emese - Romániai Magyar Szó

   « vissza

Föoldal mail