CIKKEK

Dráguló puha nyersanyagok

A kávé, a tea és a cukor ára lejtőn maradhat, viszont többe kerül a gabona és az olajos magvak

2003. 10. 29.

A gabonafélék, italnyersanyagok, olajos magvak, valamint a cukor, azaz a puha nyersanyagok együttes ármozgását mutató FFB index további emelkedésére számít az Economist Intelligence Unit (EIU) az év végéig, valamint a következő két évben.

Az idei nagy aszálykárok hatásai, valamint a globális gazdasági növekedés erősödése miatt tovább nőhet a 15 puha nyersanyagot (gabonaféléket, italnyersanyagokat, olajos magvakat, valamint cukrot) tartalmazó – FFB árindex, amelyet a londoni EIU gazdaságkutató intézet számít. A lendület kitarthat a következő két évben is. A gabonafélék és az olajos magvak folytatódó drágulását ugyanis várhatóan nem semlegesítheti az italnyersanyagok és a cukor indexének csökkenése. (A gabonafélék 45,8, az olajos magvak 29,6 százalékos súllyal szerepelnek az indexben, míg az italok 19,8, a cukor pedig csak 4,9 százalékkal.)
A gabonaféléken belül az étkezési búza globális kínálata elég lehet a két nagy exportőr, az USA és Ausztrália bő termése jóvoltából, ám a takarmánybúzáé elmarad a kereslettől. A takarmányárpa-hiány viszont majd mérséklődhet az új ausztrál termés világpiaci megjelenésével. Kukoricából még nem fenyeget ellátási zavar, ám jövőre gond lehet, ha kevesebb teremne az USA-ban.
Az olajos magvak, növényolajok kereslete növekvő, de a latin-amerikai kínálat is erősödhet. Az IEA ezért 2005-ben már csak igen mérsékelt drágulásra számít. Jövőre a pálma-, szója- és repceolaj ára egyaránt emelkedhet, csak a napraforgóé csökkenhet.
A kávé világpiacán az elmúlt évekbeli nagy túlkínálat érezhetően mérséklődik ugyan, de jövőre még gyengülhetnek az árak. A tíz éve duzzadó teafeleslegek ugyanakkor aligha csökkennek belátható időn belül, így erős nyomás alatt maradhatnak a – jelenleg 8 éves mélységben tanyázó – árak. Hasonlóképpen cukorból is tartósulhat a túltermelés, gyengítve az árakat. A készletek főleg Kínában gyarapodhatnak, míg India és az Európai Unió feleslegei csökkenhetnek a nagyobb kivitel, illetve kisebb helyi kínálat nyomán. A most lejtőn mozgó kakaóárak viszont már 2004-ben újból felfelé kapaszkodhatnak, ám ez utóbbiak lendületét visszafoghatja az, hogy a globális készletek várhatóan továbbra is meghaladják az összfogyasztás 30 százalékát.

VG

   « vissza

Föoldal mail