CIKKEK

Akadozó aszályhitelprogram

Egyes pénzintézeteknél kimerülhet a felosztott hitelkeret

2003. 10. 02.

Átcsoportosításokra lesz szükség az 50 milliárd forintos aszályhitelcsomagban, mivel egyes pénzintézeteknél kimerülhet a felhasználható keret. Az FVM levélben fordul a bankokhoz, hogy ne havonkénti rendszerességgel, hanem kéthetenként adjanak tájékoztatást a megkötött hitelszerződésekről.

Több pénzintézetnél előreláthatólag nem lesz elegendő a felmerülő kifizetésekre az aszálykárosult termelők pénzügyi helyzetének javítását szolgáló kedvezményes hitelkeret. A Medgyessy-kormány előzőleg 50 milliárd forintos csomagról döntött, amelyhez 60 százalékos állami garanciavállalás és a jegybanki alapkamat 70 százalékának megfelelő kamattámogatás kapcsolódik. A hitelt azok vehetik fel, akiknél a kár az összes megművelt területen meghaladja a 20 százalékot.

Várhatóan át kell csoportosítani a csomagot a programban részt vevő bankok között – közölte Forgó Imre, a földművelésügyi tárca főtanácsosa.

A bevont pénzintézetek a hitelek mögött álló, összesen 30 milliárd forintnyi állami garancia felhasználásáról a PM-mel már korábban szerződést kötöttek, amely meghatározza a bankonként kihelyezhető hitelmennyiséget is. A keret átrendezéséhez a megállapodások módosítására lehet szükség – mondta Forgó.

Az agrártárca adatai szerint a megyei földművelésügyi hivatalok eddig 459 termelői kérelmet záradékoltak, amelyek 8 milliárd forintnyi hitel felvételére irányulnak. További 500 igény elbírálás alatt áll. A gazdálkodók főként az őszi munkák finanszírozásához, illetve már meglevő hitelállományuk kiváltásához, átütemezéséhez szeretnének forrásokhoz jutni. A kölcsönök megszerzése érdekében a záradékolt kérelmekkel a bankokhoz kell fordulniuk.

Az FVM az eddig igényelt hitelmennyiséget időarányosnak ítéli az 50 milliárdos teljes összeghez képest. Forgó szerint ugyanakkor már most látszik, hogy a Magyar Takarékszövetkezeti Bank (Takarékbank) Rt. által képviselt egyes takarékszövetkezeteknél kimerül a folyósítható hitelkeret. A minisztérium a feszültségek megelőzése és a gyors intézkedések érdekében a napokban kezedményezi, hogy a bankok ne az eredetileg tervezett havonkénti rendszerességgel, hanem kéthetente adjanak tájékoztatást a termelőkkel megkötött hitelszerződésekről.

A Takarékbank Rt. a takarékszövetkezetek között az igények függvényében átcsoportosításokat hajt végre, illetve az FVM-hez és a PM-hez fordul, hogy saját keretét is feloszthassa – mondta Kuhárné Csonka Júlia, a hitelintézet vezető termékmenedzsere. A bank számít arra, hogy a takarékszövetkezetek a későbbiekben megfelelő módon részesedhetnek a tartalékként szolgáló, 3 milliárd forintos állami garanciaösszegből. A készfizető kezességvállalásról szóló szerződés értelmében október végén felmérés készül a bankok között a garanciák felhasználásáról. Ekkor nyílhat esély a pénzintézetek közötti átcsoportosításra – közölte Kuhárné Csonka Júlia.

Az agrártárca rendelete szerint az aszálykárosult termelők a hitelkérelmeket legkésőbb december 15-ig nyújthatják be a pénzintézetekhez. A Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) Rt. kommunikációs igazgatóságán megtudtuk: az aszályhitel első üteme szeptember elején indult, amikor a nyári betakarítású termények után kértek kölcsönöket a gazdák.

Mivel az őszi kultúráknál a kár nagysága általában csak októberre derül ki, az igazi hiteligénylési csúcs novemberre várható. A pénzintézet szakértői szerint valószínűsíthető, hogy a K&H-nál az ügyfelek jogos kérelmei meghaladják majd a kiosztott kölcsönkeretet.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail