CIKKEK

Korlátoznák a tápexportot

2003. 09. 30.

A takarmányexportot korlátozó intézkedést vár az agrártárcától a Baromfi Terméktanácshoz tartozó Magyar Brojlerszövetség. Oláh István, a szövetség intézőbizottságának tagja lapunknak elmondta: a baromfiágazat szereplői az októbertől várható 10 százalékos takarmányár-emeléstől azért tartanak, mert a költségnövekedést sem a hazai, sem a külpiacon nem tudják továbbhárítani. A szaktárca illetékese szerint lehetőség van a beavatkozásra.
Mintegy 6-7 százalékos takarmányár-növekedéssel számoltak a Zalabaromfi Rt.-nél. Az évi 11-12 milliárd forint értékű baromfiterméket exportáló szentesi Hungerit Rt. vezérigazgatója szerint a fogyasztói piac nem fogadja el a további árnövelést, sőt azt a kereskedelem csökkentené.
A baromfiágazat a földművelésügyi tárcának többféle beavatkozási módot ajánl. A kivitel ésszerű korlátozása mellett a felvásárlási árak kompenzálását is javasolja a tárcának. Az ehhez minimálisan szükséges mintegy 150-200 millió forint a szaktárca büdzséjéből előteremthető.
A szaktárca illetékese szerint még nem érkezett meg a kérés a gabonakivitel korlátozására, de a baromfis szövetségek üléseinek részvevőjeként tudnak a problémáról. A hazai takarmányárak valóban magasak, a piaci helyzet kritikus, de áruhiánytól nem kell tartani – tartalmazza az FVM Agrárrendtartási Hivatalának lapunkhoz eljuttatott válasza. S bár jelenleg nincs érvényben exportot korlátozó intézkedés, a minisztérium folyamatosan követi a piaci folyamatokat, és – indokolt esetben – meghozza a szükséges intézkedéseket a belpiaci gabonaellátás zavartalansága érdekében.

Fehér István - VG

   « vissza

Föoldal mail