CIKKEK

Félmillió gazdát regisztrálnak

Több százezer őstermelő kieshet a támogatási rendszerből

2003. 09. 25.

Októbertől indul az agrártermelők uniós követelmények szerinti regisztrációja a belépés utáni EU-s dotációk megszerzése érdekében. Az FVM 500 ezer gazda nyilvántartásba vételével számol. Hibázik, aki nem reagál a regisztrációs felkérésre.

Hamarosan több százezer mezőgazdasági termelő kap levélben felkérést arra, hogy alapadatait adja meg, illetve erősítse meg az uniós csatlakozás utáni kifizető ügynökségi feladatokat ellátó Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH). A gazdák EU-s elvárások szerinti nyilvántartásba vétele – összhangban a kormány korábbi döntésével – októbertől indul. Ennek nyomán a jövő év elejére – több mint 100 millió forintos FVM-es forrásból – úgynevezett új típusú ügyfélregiszter jön létre, amelyre az uniós és nemzeti dotációk felhasználásához lesz szükség.
Az agrártárca 500 ezer termelő nyilvántartásba vételével számol – mondta lapunknak Bokor Péter, az MVH megbízott igazgatója.
Ez azt is jelenti, hogy számos gazdálkodó (elsősorban sok őstermelő) nem lehet alanya a regisztrációnak. Mint ismert, a Magyar Agrárkamara korábban csaknem egymillió mezőgazdasági őstermelőt vett nyilvántartásba, akik jelentős része nem lesz jogosult az uniós támogatásokra. Ennek egyik legfontosabb oka, hogy az EU-s terület alapú dotációk egy hektárnál nagyobb földekre járnak majd, ők viszont ennél kisebb területeket művelnek. Így tehát több százezer őstermelő nem férhet hozzá az uniós pénzekhez a csatlakozás után.
A regisztrációs kérelmet tartalmazó leveleket alapvetően azok kapják meg, akiket eddig az illetékes állami szervek – az agrártárca megyei földművelésügyi hivatali hálózata, az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet és az Agrárintervenciós Központ – valamilyen okból már korábban nyilvántartásba vettek. Az idevonatkozó kormányrendelet értelmében a regisztrációs kérelmek végső soron az MVH-hoz jutnak el. Bokor tájékoztatása szerint októberre – 10-10 fővel – minden megyében megalakulnak a hivatal kirendeltségei is. A termelőknek a nyilvántartásba vétel során nem gazdálkodásukról kell információkat szolgáltatniuk, hanem a későbbi azonosításukhoz szükséges alapadatokat (név, adószám, egyes személyes adatok, székhely) szükséges megadniuk. A visszajuttatott kérelmek alapján a termelők az MVH-nál egy új, állandó regisztrációs számot kapnak, vagyis a későbbiekben nem kell évről évre ismét nyilvántartásba vetetniük magukat.
A hivatal a regisztrációról igazolást állít ki, és egy úgynevezett ügyfélblokk adatlapot is megküld a gazdálkodók számára. Utóbbi a szintén létrehozás alatt álló mezőgazdasági parcellaazonosító rendszerhez (mepar) kapcsolódik, amelyre a terület alapú támogatások (közvetlen kifizetések) felhasználásához és ellenőrzéséhez lesz szükség. A termelőknek tájékoztatást kell adniuk arról, hogy művelt területeik hol (mely blokkokban) helyezkednek el. Ehhez fel kell majd keresniük a polgármesteri hivatalokat (esetleg a falugazdászi irodákat és az agrárkamarákat), ahol az MVH kifüggeszti a települések határáról készült térképhelyes légifelvételeket. Ezeken a termelőknek be kell azonosítaniuk, hogy földjeik mely blokkban, vagyis fizikai határokkal körülvett földterületben találhatók. Ezután az adatlapokra már csak a térképeken feltüntetett blokkszámokat és a várható művelési méreteket kell felírniuk.
Aki az MVH-hoz az ügyfélblokk adatlapot december 20-ig nem juttatja vissza, annak a hivatal a jövő év február-márciusában hiányosan, a blokktérképek nélkül postázza a EU-s dotációk igényléséhez szükséges támogatási csomagot. Önmaga helyzetét nehezíti meg az, aki a mostani regisztrációra nem figyel oda. Ez lehet a helyzet akkor is, ha a gazdák nem vetetik nyilvántartásba magukat. Ennek következménye az lehet, hogy később maguknak kell utánajárniuk saját ügyeiknek, ha dotációkhoz akarnak jutni.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail