CIKKEK

Utcára önthetik a tejet

Exporttámogatási szabálytalanságokat sejtenek a termelők

2003. 09. 24.

Termelői tiltakozó akciók várhatók a tejágazatban, miután a hazai piac meghatározó cége, a Friesland Hungária Rt. a közelmúltban drasztikusan csökkentette a felvásárlási árakat. A gazdák megkérdőjelezik, hogy egyes feldolgozók jogszerűen igényeltek-e pénzeket a terméktanács exportkasszájából.

Az eladhatatlan tej kiöntésével vagy ingyentej osztogatásával tiltakozhatnak a termelők amiatt, hogy a hazai piac meghatározó cége, a Friesland Hungária Rt. augusztus 13-tól 72 forintról literenként 58,40-ra csökkentette a tejátvételi árakat. Tóth István, a szövetkezeti érdekképviselet titkára elmondta: emiatt nemcsak a kevésbé hatékony, hanem az egyébként életképes termelők egy része is tönkremehet.
A gazdálkodók levélben szólították fel Kiss Pál Istvánt, a piaci szereplőket tömörítő Tej Terméktanács elnökét (TT), hogy a felvásárlási árral kapcsolatban szerezzen érvényt az agrártárca és a TT között korábban kötött megállapodásnak.
A helyzet érdekessége, hogy a terméktanács elnöke egyben a Friesland kelet-európai igazgatója is. A termelők szerint a megállapodás azt tartalmazza, hogy a 72 forintos irányárat a szervezet garantálja az állatartóknak, ha a feldolgozók esetleg nem fizetnek. Ezért most a TT-nek kellene állnia a 14,40 forintos literenkénti különbséget, illetve rá kellene vennie a Frieslandot, hogy újra adja meg a 72 forintos árat – érvelt Tóth.
Termelői vélemények szerint fennáll a veszélye annak, hogy más feldolgozók is a Frieslandhoz hasonló lépésre szánják rá magukat. Nincs ugyanakkor valódi esélye annak, hogy a TT átvállalja bármely tejipari cég anyagi kötelezettségeit. A szervezet tagi befizetésekből gazdálkodó intervenciós kasszája ugyanis augusztus 12-én kimerült. A TT az agrártárcától minimum egymilliárd forintos többletforrást kért, de ezt a minisztérium egyelőre nem adta meg.
Az intervenciós kassza alapvetően arra szolgál, hogy finanszírozza a hazai tejfeleslegek exportveszteségeit. A termelők gyanúja szerint ebből egyes feldolgozók jogosulatlanul igényeltek támogatásokat, ezért a közelmúltban a TT-en belül ad hoc vizsgálóbizottság alakult. Már korábban felvetődött, hogy bizonyos cégek – szabályellenes módon – tejtermékgyártásra szolgáló alapanyagokat importáltak, illetve nem tartották be a tejhelyettesítő cikkek (tejimitátumok) előállítási korlátozásait. Most az a kétely is felmerül, hogy a jelentős exporttermékek támogatására a TT-nél nem írtak ki pályázatot.
A pályáztatás nem volt kötelező – reagált kérdésünkre Kiss Pál István. Hozzátette: ha mindenki betartja a rá vonatkozó garanciákat, a Friesland – visszamenőleg is – megadja a termelőknek a 72 forintos literenkénti árat. Most viszont az a helyzet, hogy a pénzhiány miatt a kiviteli veszteségtérítés augusztus 12-e óta szünetel, miközben a Friesland a 72 forintos tejár megfizetését a támogatás figyelembevételével vállalta – szögezte le.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail