CIKKEK

Miért együnk sajtot?

A tej összetételénél fogva a legeszményibb táplálék. A tej feldolgozásával készülnek a sajtok, általuk változatosabb, jobban eltartható és nagyobb tápértékű termékhez jutunk.

2003. 09. 22.

A sajt fehérjében, tejzsírban és ásványi anyagokban koncentrált termék. A nagy biológiai értékű fehérjék befolyásolják az ember teljesítőképességét. A sajtfehérjék a sajtérés során lebomlanak, ezért könnyen emészthetők. A fehérjék különösen fontosak a szellemi erőfeszítéssel párosuló tevékenységet végzőknél, mert hiányuk a teljesítmény és a rugalmasság csökkenéséhez vezet.
A sajt teljes értékű fehérjéi kiegészítik a növényi élelmiszerekből hiányzó aminosavakat és javítják azok emészthetőségét. Különösen fontos a gyermekek, idősek és betegek élelmezésében, mert kis mennyiségű élelmiszerrel is bevihetjük a szükséges fehérjét. A " sajt bezárja a gyomrot", a tejsav élénkíti a bélműködést és a gyomorsavtermelést. Ha túl sok a sav, azt a fehérjék és az ásványi anyagok megkötik.

A zsírtartalmat feltüntetik
A sajt zsírtartalma nagyon értékes, könnyen emészthető, és jól eloszlatott formában van jelen. A tejzsír sok rövid láncú, telítetlen zsírsavat tartalmaz, amely elősegíti a gyermekek növekedését. Napjainkban nagy az ellenérzés a zsírfogyasztással szemben, ezért nem kell lemondanunk a sajtok élvezetéről, hiszen az A- és E-vitamin is zsírban oldódik. A zsírtartalmat minden sajtnál egyértelműen feltüntetik, így egyénre szabottan választhatunk zsíros, félzsíros vagy sovány sajtot. Az igazsághoz tartozik, hogy a zsírosabb sajtok ízvilága gazdagabb. Ma már találhatunk sajtokat salátákhoz, főzéshez, desszertnek valót stb.

Kalciumban gazdag
Főzéshez mindig érettebb, jellegzetesebb ízű és illatú sajtokat válasszunk. A sajtokat fűszerezésre, ízesítésre is használjuk, növelve ételeink élvezeti értékét.
A sajt ásványi anyagai közül csak a kalciumot kell kiemelni, mert nagy mennyiségben és jól hasznosuló formában van jelen. Hozzájárul a gyermekek szilárd csontvázának és jó fogazatának kialakulásához. Rendszeres sajtfogyasztás esetén nem alakul ki csontritkulás. Fogyasztása segíti a már csontritkulásban szenvedők állapotának javulását.
Az átlagos sajtfogyasztás nagysága jól tükrözi egy-egy ország gazdasági fejlettségét. A sajtkínálat változatossága, sokfélesége pedig tükre a társadalom kultúrájának. A sajtfogyasztás nagyban függ a táplálkozási szokásoktól is.

Lacza János - Kisalföld Online

   « vissza

Föoldal mail