CIKKEK

Jöhet az exportengedélyezés

2003. 09. 18.

Engedélykötelessé válhat a közeljövőben a búza- és a kukoricakivitel az idei rendkívüli szárazság nyomán. Értesüléseink szerint az FVM vizsgálja az adminisztratív beavatkozás lehetőségét, de egyelőre kivár az intézkedéssel, mivel a kiviteli korlátozás jelentős ágazati érdekütközéssel járna. (A döntést az is késlelteti, hogy Mészáros Gyula menesztése után még nincs új közigazgatási államtitkára a tárcának.) Az exportnehezítés nem kedvezne a gabonatermelőknek és -kereskedőknek, jót tenne viszont a további árudrágulástól tartó malmoknak, pékeknek és takarmányfeldolgozóknak.
Az FVM az elmúlt hetekben elsőként egy exportregisztrációs rendszer bevezetését vette fontolóra, amelynek keretében a kiszállítóknak előre be kellett volna jelenteniük kiviteli szándékaikat (VG, 2003. szeptember 8.). Ma már viszont szakértők szerint e megoldásnak semmi értelme nem lenne, mivel egyértelműen kiderült, hogy alig akad exportálható árualap. Lapunk úgy értesült, hogy a kiviteli engedélyezés mellett az FVM-ben felmerül az úgynevezett kiegyenlítő befizetés (lefölözés) alkalmazási lehetősége is. Végső soron pedig ágazati szakértők szerint a teljes exportstop elrendelése is szóba jöhet, bár ezt komoly uniós és egyéb egyeztetéseknek kellene megelőzniük. Ezért ma az engedélyezési rendszer bevezetése látszik a legkézenfekvőbbnek – állítják.
A 2,9 millió tonnás idei búzatermésből már egyáltalán nincs kivihető árualap, miközben a malmoknál egyelőre 2-2,5 hónapnak megfelelő búzamennyiség hiányzik – tudtuk meg Lakatos Zoltántól, a kereskedőket és a feldolgozókat tömörítő Gabonaszövetség elnökétől. Ágazati konszenzus látszik kialakulni abban is, hogy takarmánykukoricából csak 4,8 millió tonna körüli mennyiséget arathatnak le a gazdák. Ez szintén minimális mértékben, legfeljebb 200-300 ezer tonnával haladná meg a 4,5 millió tonna körüli éves belföldi szükségletet.
Ennek megfelelően a termelői telephelyi kukoricaárak már átlépték a lélektaninak tartott, 30 ezer forintos tonnánkénti mértéket, és 34-35 ezer forintos árszintet tükröznek a Budapesti Árutőzsde november-decemberi jegyzései is. Guba Mihály, a szövetkezeti érdekképviselet gazdálkodói tagozatának elnöke szerint a gabonatermelők azt szeretnék, ha az agrártárca kiviteli korlátozás helyett kamattámogatást nyújtana a takamányfelhasználóknak a vásárláshoz felvett hitelekhez. Így jobban el lehetne érni, hogy a hazai igényekhez szükséges árukészlet biztosan az országban maradjon – szögezte le.
A kukoricatermelők átlagos önköltsége várhatóan 130 ezer forint körül alakul az idén, derül ki az érdek-képviseleti felmérésekből. Ez a mai felvásárlási árak mellett 5-7 százalékos nyereséget hozhat, ha – miként a gazdálkodói számításokban szerepel – a hektáronkénti termésátlag 4,3 tonna körüli lesz. A termelők szerint ez az eredmény kerülne veszélybe, ha egy esetleges exportkorlátozás nyomán a belföldi kukoricaárak csökkennének.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail