CIKKEK

Az idei kvóta 55 milliárdra nőtt

Újabb rekord az agrárgarancia-alapítványnál

2003. 09. 17.

Az év első nyolc hónapjában rekordot döntött az agrárhitel-garantálás – mondta a Világgazdaság érdeklődésére Ulrich Anikó, az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (Avha) ügyvezető igazgatója. A nagy érdeklődés miatt az alapítvány kuratóriuma az eredetileg erre engedélyezett 35 milliárd forintos kvótát az év végéig 55 milliárdra emelte.

Ugrásszerűen megnőtt az agrárhitel-garantálás az év első nyolc hónapjában: az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány szeptember 1-jéig 2207 vállalkozás 35,8 milliárd forintnyi banki hitelét garantáltatta. Ez azt jelenti, hogy az Avha a 2001 egész évben elért, rekordnak számító 31,4 milliárd forintnyi hitelgaranciát az idén már eddig túlhaladta, ami a kvóta emelését indokolta – magyarázta Ulrich Anikó, az alapítvány ügyvezető igazgatója. Mivel az évből több mint három hónap hátravan, elképzelhető, hogy az 55 milliárdos kvóta sem bizonyul elegendőnek. Ulrich Anikó szerint a megugrás hátterében az húzódik meg, hogy úgy hírlett, ez a hitelfajta, illetve annak támogatása jövőre átalakul, vagy csak korlátozott mértékben lehet majd hozzájutni. A népszerűsége mellett szólt azt is, hogy az előzőekben még működő éven belüli, államilag támogatott úgynevezett „zöldhitel” megszűnt, és ehelyett igényelték a gazdálkodók a tőkepótló hitelt.
Az ügyvezető szerint az őszi mezőgazdasági munkák is szaporítják a hitelkérők számát, hiszen a gazdálkodók jelentős része továbbra is tőkeszegény, az aszálykár miatt kevesebb bevételük volt, viszont a vetéseket a jövő évi termés érdekében el kell végezniük. A garanciaintézmény minden lehetséges igény kielégítésére törekszik a továbbiakban is, de a gazdálkodóknak számolniuk kell azzal is, hogy az aszály által meggyengült vállalkozások vajon négy-öt év múlva vissza tudják-e fizetni az éven túli hiteleiket. A garanciával az idén ellátott hagyományos, normál hitelek összege az idei teljes portfólión belül már meghaladta a 20 milliárdot (ebből az éven belüli 940 hitel 11,9 milliárd, az éven túli 643 hitel 8,4 milliárd forintra rúg).
Az alapítvány számára azonban kedvező, hogy a klasszikus értelemben vett agrárgaranciák mellett egyre növekszik a vidékfejlesztési hitelügyletek garantálása. (Ez ugyan nem pontos kifejezés, hiszen az unió nem ismer külön agrár- és vidékfejlesztést, meghatározásában csak az előbbit használja.) Ám egyelőre arról van szó, hogy az Avha vidéken, de akár a fővárosban is melléáll az olyan hiteleknek, amelyek a vidék felzárkózását, az ottani vállalkozások fejlődését, beruházásait szolgálják. Példa lehet erre a falusi turizmusban érdekelt kis- és közepes vállalkozások hiteleinek garantálása. A hitelgaranciák között 2002-ig a mezőgazdasági ágazathoz kapcsolódók aránya 88 százalékot tett ki, az idén viszont ez már 60 százalékra esett vissza, miután a vidéken általuk nyújtott garantált hitelek jelentős része a helyi kereskedelem, a vendéglátás, a szolgáltatás, az élelmiszer-feldolgozás, a falusi turizmus fejlesztéséhez kapcsolódott.
Kedvezően alakul az alapítvány kockázata is: a 2207 garantált ügy mellett az idén mindössze 36 esetben kellett a hitelfelvevő helyett helytállniuk, összesen 268 millió forint értékben, ami csupán 0,7 százaléka a garanciaösszegnek – hangsúlyozta Ulrich Anikó.

Az alapítvány a maximum 250 főt foglalkoztató kis- és közepes vállalkozások fejlesztését, termelését, beruházásait segíti. Ennek megfelelően különböző mértékű hitelek garanciáját vállalja: ezek között az idén eddig a legtöbb az 1–10 millió forint közötti hitelt felvevők száma volt a legnagyobb, összesen 1223, viszont olyan vállalkozás is (integrátor) létezik, amelyik 500 milliós hitelhez kért garanciát.

Fehér István - VG

   « vissza

Föoldal mail