CIKKEK

Vizsgálják a tejpénzeket

Jogosan veszi-e igénybe a dotációkat az ipar?

2003. 09. 16.

Vizsgálat indult a piaci szereplőket tömörítő Tej Terméktanácsnál a 16 milliárdos ágazati intervenciós kassza kifizetéseinek ellenőrzésére. A termelők tisztázni akarják, egyes feldolgozók – megsértve a szabályokat – nem importálnak-e alapanyagokat és nem gyártanak-e az előírtnál több tejhelyettesítő terméket. Ipari vélemények szerint az FVM hangolja a feldolgozók ellen a gazdákat.

A tejtermelők kezdeményezésére ad hoc bizottság alakult a napokban a piaci szereplőket tömörítő Tej Terméktanácson (TT) belül annak kivizsgálására, jogszerűen kérelmezték-e, illetve vették-e igénybe a tejfeldolgozók a szervezet intervenciós alapjának kifizetéseit. A gazdák és a tejipari cégek hozzájárulásaiból táplálkozó terméktanácsi kassza ma alapvető szerepet tölt be a hazai piacszabályozásban, mivel a TT ebből finanszírozza a tejfeleslegek exportjához nyújtott veszteségtérítéseket. A szervezet – részben FVM-es közreműködéssel – az év első nyolc hónapjában már rekordösszegű, 15,8 milliárd forintos kasszát hozott létre.
Az ellenőrzés elsősorban arra irányul, hogy a feldolgozók mely adatok alapján igényelték az intervenciós pénzeket – közölte Sirman Ferenc, a TT igazgatója. A szervezetben kidolgozott működési szabályzat egyértelműen meghatározza, milyen információkat kell adni a források elnyeréséhez. Termelői körökben – miként Istvánfalvi Miklóstól, a szervezet elnökhelyettesétől megtudtuk – az a kétely merül fel, hogy egyes tejipari cégek alapanyagokat importáltak, majd értékesítették az ebből készített termékeket. Istvánfalvi szerint erre utalt a TT legutóbbi küldöttgyűlésén elhangzott FVM-es hozzászólás is. A terméktanácsi előírások szerint viszont a cégek alapanyagokat nem hozhatnak be. Ha ezt mégis megteszik, kizárják magukat az intervenciós kasszából, vagyis abból támogatásokat jogszerűen nem igényelhetnek.
A gazdálkodók az úgynevezett tejhelyettesítő (tejimitátumnak minősülő) termékekkel kapcsolatban is azt érzékelik, hogy azok aránya növekszik a hazai piacon – mondta Istvánfalvi. A TT korábbi döntése szerint viszont a tejipari cégek az idén e cikkekből nem hozhatnak forgalomba többet a tavalyi mennyiségnél. Ez információink szerint mintegy 80 millió liter tejnek megfelelő árut jelenthet. A feldolgozók a korlátozást még a nyáron vállalták annak „ellentételezéseként”, hogy az FVM az állattartókat éves szinten 5 százalékos termeléscsökkentésre kötelezte az idén is komoly gondot okozó túltermelés miatt.
A korábbi nyilatkozatok szerint mintegy 400 millió liter tejtöbblet sorsát kell rendezni export-visszatérítéssel vagy termeléskorlátozással 2003-ban. A dotációkkal kapcsolatban a közelmúltban újra feszültséget okozott, hogy a TT 15,8 milliárd forintos kerete is kimerült, így a támogatásokat fel kellett függeszteni. A szervezet egyúttal legalább egymilliárdos pluszdotációt kért az FVM-től. Nevük elhallgatását kérő tejipari szakértők szerint most a tárca hangolja az ipar ellen a gazdákat, hogy a vizsgálatokkal próbáljanak pénzt „találni”, hátha ezáltal nem kell az államnak újabb forrásokat biztosítania a piaci egyensúly megőrzésére.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail