CIKKEK

Iskolatejprogram: kérdés a folytatásról

2003.01.22.

Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő levélben intézett kérdést a szaktárca miniszteréhez, amelyben az iskolatejprogram folytatásáról kér tájékoztatást. Az év elején már több megyében leállt a program, Baranyában az Ormánság harminckét településén került veszélybe a gyerekek tízóraija.
Jánosi Györgyöt, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium vezetőjét kereste meg képviselői levélben Bánki Erik baranyai fideszes honatya, az iskolatej-program további folytatásáról érdeklődve. A képviselő lapunknak elmondta: Baranyában az Ormánság 32 településén 1350 iskolás érintett a kérdésben, számukra még biztosítják napi tízóraiként az iskolatejet, a pénzkeret kimerülése miatt azonban ez az ellátás most veszélybe került.
Amint arról a Dunántúli Napló is beszámolt, az év elején több megyéből -- egyebek mellett Somogyból, Bács-Kiskunból, Szabolcsból -- jelezték: leállt az iskolatej szállítása, mivel az állam nem különített el erre az évre keretet.
Bánki Erik kifejtette, az iskolatejprogramot még 1999-ben a földművelésügyi tárca indította el, azóta emelt összegekkel folyamatosan működött. A képviselő véleménye szerint most azonban nincs gazdája az ügynek, az agrártárcától az Oktatási Minisztériumhoz, illetve az ifjúsági tárcához „sodródik” a kérdés. Most a kormányzat egyik tagjától szeretne végleges választ kapni: folytatódik-e a választási kampányban is ígért támogatás.
A baranyai képviselő azt is elmondta: az EU országaiban általános az iskolatejprogram, az államok általában 95 százalékos résszel járulnak hozzá a gyermekek egészséges uzsonnájának költségeihez -- nálunk ennek jó része még az önkormányzatokra hárul. A program ugyanakkor jó a túltermeléssel küzdő helyi tejüzemeknek is. A számtalan előny miatt mindenképp célszerű lenne folytatni az iskolatej-ellátást, sőt a honatya számítása szerint évi mintegy 2 milliárd forinttal országossá bővíthető a rendszer. Így akár 500--600 ezer iskolás kaphatna naponta az egészséges italból.

Dunántúli Napló

   « vissza

Föoldal mail