CIKKEK

Bírság a sertésár miatt

2003. 09. 10.

Egymillió forintra bírságolta árkartell miatt a Vágóállat és Hús Terméktanácsot (VHT) a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A hivatal azt követően indított eljárást, hogy tudomására jutott: a testület 2003. január 15-ei határozatában egységes sertéshús-felvásárlári ár alkalmazására kötelezte a feldolgozókat. A 265 forintos kilónkénti ár – mint azt a versenytanács megállapította – alkalmas volt a versenykorlátozásra.
Emlékezetes, a terméktanácsi határozat ellen a Pick-csoporthoz tartozó Ringa Húsipari (RH) Rt. emelt kifogást. Az ügy hátterében az állt, hogy az RH szerint a VHT az ár kikényszerítésével veszteségeket okozott a feldolgozóknak. Zádori László, a szervezet titkára a határozat kapcsán közölte: a terméktanács továbbra is úgy ítéli meg, hogy januári döntése jogszerű volt, és számára az akkor hatályos törvény feladatul is szabta a piacstabilizáló intézkedéseket. A VHT mérlegeli, hogy bírósághoz fordul-e.
A GVH szerint gazdasági versenyt korlátozó hatása lenne, ha a Debreceni Ügyvédi Kamara ajánlott díjakat tenne közzé. A testület elutasította azt a kérelmet, amely annak megállapítását kérte, hogy a kamara közgyűlési határozata nem minősül gazdasági versenyt korlátozó megállapodásnak.

VG

   « vissza

Föoldal mail