CIKKEK

Tejbe fulladt a tanácskozás

2003.01.21.

Ha a várva várt tejipari egyezség létrejön, a termelők öszszességében két és fél százalékkal nagyobb felvásárlási árral kalkulálhatnak, mint tavaly. Ezt Baranyai Sándor, a Tej Terméktanács elnökségének somogyi küldötte mondta a szervezet budapesti ülése után
Információnk szerint az ülésen szó esett a felvásárlási árakról, és a mintegy 400 millió liternyire becsült hazai tejfelesleggel kapcsolatos feladatokról. Ez utóbbinál nem jutottak megegyezésre a termelők és a feldolgozók, ezért felfüggesztették az ülést. Baranyai Sándor, a Tej Terméktanács elnökségi tagja azt mondta: január 27-re tűzték ki a következő megbeszélést.
Minden termelőt és feldolgozót közvetlenül érint a tej felvásárlási ára, a szaktárca 72 forintos irányárra tett javaslatot -- hangsúlyozta Baranyai Sándor. Kifejtette: ezt elfogadhatónak tartották a termelők, mivel az FVM literenként még 5,20 forint minőségi támogatást és 1,32 forint kvótaalapú támogatást ajánlott. Ha mindez megvalósul, úgy összességében 2,5 százalékkal jobb árat érnek el a termelők, mint tavaly.
A szakember elismerte: még sok a kérdőjel tejárügyben , ezért folytatódik az egyeztetés. Viszont ha ezek a számok maradnak, mintegy 75,20 forintra jön ki az extra tej literenkénti ára. Kérdésünkre -- miszerint milyen feltételek mellett gazdaságos a tejtermelés -- azt felelte: ahol évente, tehenként nyolcezer literes hozamot érnek el, ott célszerű folytatni a munkát. Viszont ha 4-5 ezer liternyi a termelés, át kell gondolni az ágazat sorsát.

Új Néplap

   « vissza

Föoldal mail