CIKKEK

Kedvezõ fordulat a tejtermékek piacán

2003. január 6.

Megfordult a tejfogyasztás trendje. A magyar háztartásokban ugyanis 3 százalékkal több tejet vásároltak 2002 elsõ tíz hónapjában, mint tavalyelõtt január-októberben. Ez kedvezõ fordulat a korábbi évek csökkenõ tendenciája után. A GfK Piackutató Intézet legújabb adatai szerint a legnagyobb forgalmú tejtermékek, mint a sajt , tejföl és gyümölcsjoghurt fogyasztása is növekszik.

A fejlõdés eddigi üteme alapján feltételezhetõ, hogy a háztartások éves tejfogyasztása 2002-ben megközelíti az 500 millió litert. Az értékben mért 10 százalék plusz alapján pedig a háztartások által friss tejre kiadott összeg várhatóan meghaladja a 60 milliárd forintot.


A napi fogyasztási cikkek forgalma 2002 elsõ tíz hónapjában átlagosan 17 százalékkal nõtt az elõzõ év hasonló idõszakához képest, és elérte az 1 500 milliárd forintot. A tej és a tejtermékek növekedési mutatói azonban általában az átlag alatt maradnak.


Január-október között mennyiségben a sajt fogyasztása 8, a tejfölé 4, míg a gyümölcsjoghurté 11 százalékkal nõtt, az elõzõ év hasonló idõszakához képest.


A legnagyobb forgalmú tejterméket, a sajtot továbbra is a legutóbbi években megszokott fellendülés jellemzi. Értékben 10 százalékos növekedést regisztráltak a háztartások fogyasztásában a GfK-nál. Ez azt jelenti, hogy a piac mérete éves szinten megközelíti a 30 milliárd forintot.

A tejföl-piac a legutóbbi évek csökkenése vagy stagnálása után január-októberben nem csak mennyiségben ért el érzékelhetõ növekedést, hanem értékben is. A háztartásokban az elsõ tíz hónap alatt 9 százalékkal többet költöttek rá, és 15 milliárd forint körüli éves piacméret várható.

Újra dinamikusan fejlõdik a gyümölcsjoghurt fogyasztása. Mennyiségben plusz 11, értékben 20 százalék pluszt regisztráltak a GfK piackutatói, 2002 január-októberben. Ezt a termékcsoportot a 2001-es megtorpanás után újra az 1990-es évek végén megszokott növekedés jellemzi. Piacának egész éves mérete valószínûleg jóval meghaladja a 30 millió litert, illetve közeledik a 15 milliárd forinthoz.

Piac-Profit

   « vissza

Föoldal mail