CIKKEK

Elkészült a magyar agrártámogatási javaslat

Magyarország az unió által felajánlott változatok közül az egyszerűsített támogatási rendszer egyik változatát választja. Ezzel 4,5 millió hektár után járna EU-pénz.

2003. 08. 29.

Az Európai Unió Luxemburgban június végén ülésező agrárminisztereinek tanácsa döntött az unió agrárprogramját megtestesítő, közösségi agrárpolitika (KAP) reformjáról, többek között arról, hogy a közvetlen agrártámogatásokat 2005-től elválasztják a termeléstől. Hazai értékelés szerint a reform kedvez a csatlakozó Magyarországnak. Az új támogatási rendszerre 2007-ig térhetnek át a jelenlegi tagállamok, s még a nyár folyamán a csatlakozásra váró államoknak is dönteniük kell, hogy az új, egyszerűsítettnek mondott farmtámogatásos rendszert választják-e, vagy egyelőre maradnak a normatív, termeléshez kötődő támogatásnál, s csak később váltanak.

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter tegnap az Agrárgazdasági Tanács ülését követően bejelentette, hogy a tanács javaslata alapján a hétfői négypárti egyeztetés elé és ezt követően a kormányülésen is az egyszerűsített kifizetéses módszernek egy változatát javasolja.

A kormányjavaslat később kerül a brüsszeli illetékesek elé. Az egyszerűsített kifizetési rendszerben, magyar javaslat szerint a szőlő- és gyümölcs-, valamint a zöldségtermelőkre, a réten és a legelőn gazdálkodókra is kiterjed a területalapú támogatás. Az e körbe bevont terület a kifizetési rendszer által érintettnél egymillió hektárral nagyobb, 4,5 millió hektár.

A rostocki Nemzetközi Kertészeti Világkiállításon, az IGA-n szeptember 4-én, a magyar nemzeti napon szakmai és kulturális programokat tartanak. Az október elejéig tartó kiállításon Magyarország 600 négyzetméteres szabadtéri és mintegy 120 négyzetméteres fedett területtel jelent meg.

Czauner Péter - Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail