CIKKEK

Felvásárolják a sertéseket

2003. 08. 29.

A minisztérium ígérete ellenére a mai napig sem szállították el a Heves megyei gazdák túlsúlyos sertéseit. Az állatok továbbtartása, etetése, gondozása így az érintettekre jelentős többletköltséget ró.
Az ország más részeit is érintő ügyben Godó Lajos országgyűlési képviselő intézett kérdést a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkárának többek közt arról: miért akadt el a sertésfelvásárlás, és mikor várható az állatok elszállítása?
A Mészáros Gyula államtitkártól érkezett levelében az olvasható: a túlsúlyos vágósertések piacról történő kivonására született kormányrendelet a 145--220 kilogramm közötti állatokra, s csak a pályázatban benyújtott mennyiségre vonatkozik. A megjelölt határidőig három nagy felvásárló jelezte szándékát, ezek közül a gyulai és a szegedi húskombinát kezdte meg az ország északkeleti területein a felvásárlást. A felvásárlók meghatározott ütemterv szerint dolgoznak.
A Vágó és Hús Termék Tanács együttműködik az FVM-mel annak érdekében, hogy azokról a helyekről is elszállítsák a túlsúlyos állatokat, ahonnan nem érkezett pályázat, vagy az nem felelt meg az előírásoknak. Így Heves megyében a terméktanács közreműködésével kerülhet sor a sertések felvásárlására.
Godó Lajos arról tájékoztatta lapunkat, a felvásárlás időközben megkezdődött, két településről már elszállították az állatokat.

A mérce a hektár
Az egyszerűsített kifizetési rendszert javasolja az agrárgazdasági tárca a kormánynak. Hektáronként 37 ezer forint támogatást kapnak a magyarországi mezőgazdasági termelők. A tanács 16 tagja azért döntött az összevont területalapú kifizetéses támogatási rendszer mellett, hogy Magyarország az európai uniós támogatásokat minél előnyösebben használja ki -- mondta az Europressnek Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. Bizonyos ágazatok -- például a tejtermelők -- a területhasználat alapján nem tudnak ezekhez a forrásokhoz hozzájutni. Ők úgynevezett korrekciós kifizetésekben részesülnek. Az 1997 óta működő tanács meghatározta azt is, hogy a kifizetések alapja egy hektár legyen. A gazdák az uniós pénzekből 17 ezer forint támogatást nyernek egy egységnyi területre. Az állam bizonyos esetekben kiegészíti ezt az összeget hektáronként 20 ezer forinttal. A tárca vezetője azt is elmondta, hogy az aszály által okozott károk enyhítésére 50 ezer gazda kért térítést. Erre több mint hárommilliárd forintot különített el a minisztérium. A maradék hétmilliárd forintot az őszi betakarítások utáni károkra tartalékolják.

Szuromi Rita, Nagy Vajda Zsuzsa - 24óra

   « vissza

Föoldal mail