CIKKEK

Megduplázzák a tehénállományt

Somogyszob--Nagybaráti

2003. január. 11.

Késnek a tejszállító kamionok a havazás miatt, de az utolsó cseppig eljutott a tej a Claessen családi gazdaság nagybaráti telepérõl a MiZo sely-lyei sajtüzemébe. A belga--magyar házaspár hétéves birtoka Somogy megye tejgazdaságai között az elsõ helyet vívta ki.
Meghatározó a nagybaráti gazdaság; az ország állattartó telepeinek a rangsorában is a dobogósok közé tartozik.
-- A hóakadályok miatt késve jönnek a kamionok, és legutóbb is este tízkor vitték el a tejet -- mondta Peter Claessen tulajdonos. -- Naponta 17 ezer liter tejet termelünk, ezt délelõtt és délután szállítják el a sely-lyei üzembe.
Az egy éve készült két legújabb, egyenként 2300 négyzetméteres istállóban a tehenek könnyen tisztítható gumiágyon fekszenek. Automata a trágyatisztító is, és számítógép tartja számon minden egyes tehén ébredését, takarmányfogyasztását és tejtermelését , sõt a tej pontos beltartalmát is. A mindennapi munkákat tizenhárom dolgozó végzi. A telep 1300 szarvasmarhája közül mintegy 600 a fejõstehén, a tehenenkénti tejátlag meghaladja a napi 30 litert.
-- Készülünk, hogy tovább bõvítsük az állatállományt; még az uniós csatlakozás elõtt szeretnénk kialakítani a telep végleges méretét -- tette hozzá Peter Claessen. -- Néhány hete megérkeztek a környezetvédelmi és az építési engedélyek, és amint az idõ engedi, megkezdjük az építkezést az 520 új tehénférõhely kialakításához. Ha lesz rá lehetõség, akkor természetesen pályázati támogatást is szeretnénk igénybe venni. A több száz millió forint értékû beruházás megvalósítása azonban nem ettõl függ: megvan hozzá a saját erõ.
A családi gazdasághoz 1200 hektár föld is tartozik. S maguk termesztik a takarmányt a szarvasmarháknak és a sertéseknek is.

Somogy Megyei Hírlap

   « vissza

Föoldal mail