CIKKEK

Újra kezdődik a tejvita

2003. 08. 27.

A jelek szerint véget ér a tejpiac nyugalma. A Szarvasmarhatartók Országos Választmányának tegnapi ülésén ugyanis kiderült: hiába költöttek a termelők, a feldolgozók és az állam eddig 15,7 milliárd forintot az idei 380 millió liter tejfelesleg eltüntetésére, a piaci problémák nem oldódnak meg. A túltermelés kezelésére „öszszeadott” pénz ugyanis augusztus közepére elfogyott, ám 60-70 millió liter tejre még mindig nincs vevő.

Egy nyár eleji egyezség szerint a tejfelesleg „eltüntetését” a gazdáknak és az államnak kellene megoldania, ám a szarvasmarhatartók e célra már nem akarnak többet áldozni. Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára úgy látja, a gazdák éppen elég áldozatot hoztak. Növekvő költségeik ellenére elfogadták a tej felvásárlási árának idei befagyasztását, az év második felére pedig ötszázalékos termeléscsökkentést a felesleg kivitelének támogatására pedig literenként 5,05 forintos hozzájárulás befizetését vállalták.

A földművelésügyi tárca vállalta ugyan, hogy önkéntes termeléskorlátozással és állami kvótafelvásárlással 200 millió liter felesleges tejet von ki a piacról, ám eddig csak 140 millió litert teljesített. A maradék 60 millió liter kiviteléért viszont aligha tud kétmilliárdot fizetni. Sirman Ferenc, a Tej Terméktanács ügyvezetője szerint ha az állam még ebben a hónapban nem ad további támogatást, az eddig elköltött pénz is kárba vész. Az ügyvezető szerint a válságot olcsóbban is meg lehetett volna szüntetni, ha 30 százalékkal csökkentik a termelést. Ebben az esetben viszont sok feldolgozónak és termelőnek kellett volna befejeznie tevékenységét.

Az FVM teljesíti vállalásait – szögezte le Németh Imre a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón. Ez azt jelenti, hogy az év végéig 200 millió liter tejnél valamivel többet vonhat ki az agrártárca a piacról. Az FVM kétmilliárd forintot biztosított erre a célra, és ezt még idáig „nem hívták le”, valamint az időarányos támogatás igénybevétele is elmarad a várttól. A tejpiac stabilitása az év végéig biztosítható, ha a termelők és a feldolgozók is betartják a megkötött megállapodást – mondta Németh.

M. I. A.–N. SZ. - Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail