CIKKEK

Tejnepperek

2003. 08. 27.

Az EU régen összeomlott volna, ha ott is csak annyira tartanák be a saját maguk által hozott szabályokat, mint Magyarországon – jegyezte meg a tejtermelők hódmezővásárhelyi fórumán az egyik hozzászóló. Az idén már másodszor omlik össze a tejtámogatási rendszer: a hazai piacon fölösleges tejet literenként 52 forint támogatással exportálják. A támogatást a tejfeldolgozók kapják, az állam és a tejtermelők fizetik. Utóbbiak vitatják, hogy kell-e erre ennyi pénz, ők ugyanis az FVM irányára szerint 68 forintot kapnak literenként.

A tejtermelők azt állítják, akár 2,8 milliárd liter tejet is meg lehetne termelni az országban évente – ehhez képest az összes termelést 2003-ban 1,74 milliárd literre tervezték, de abból sem fogy el a hazai piacon 430 millió liter. A valaha Torgyán József által indított iskolatej-akció megfeneklett, a Medgyessy-kormány hasonló ígéretének teljesítését pedig halogatják: leghamarabb 2004 szeptemberében lehet belőle valami. Arra viszont telik az adófizetők milliárdjaiból, hogy a tejexportot támogassák: legutóbb júniusban adott az FVM kétmilliárdot, a Tej Terméktanács pedig fölvett hárommilliárd forint hitelt, hogy újabb 100 millió liter tej exportját finanszírozzák. Ez a pénz is elfogyott augusztusra. Eközben az import is erőteljesen növekszik: 2003 első öt hónapjában 41 százalékkal.

Az alapvető gond, hogy szegény a lakosság, és szűk a hazai fogyasztás. Dinamikusan nő viszont a tejimitátumok mennyisége: ugyanazok a tejfeldolgozók gyártják a „reggeli italokat”, „frissfölöket”, amelyek a tejárut. A magyar szabályozás eltűri, hogy ezek a csomagolásuk, elhelyezésük alapján olcsóbb tejnek, tejfölnek látsszanak. Magyarországon nincs adat arra, hogy mekkora a kvótán kívüli tejfelvásárlás, s nincs működőképes szankció a szürke- és feketegazdaság visszaszorítására.

A másik gond a termelői támogatás hiánya. Az Európai Unió 72 forintnak megfelelő euróban ismeri el a magyar tej felvásárlási irányárát. Ez a szám Németországban például 74 forint, Svédországban 85 forint. Ám a számok puszta összehasonlítása megtévesztő: ahol szinte egész évben legelhet a tehén, ott kicsi az önköltség. Ahol pedig a tej ára mellett egy hektár silókukoricára 300 euró (mintegy 77 ezer forint) támogatást is adnak, ott kevésbé sírnak a farmerek. De van másféle viszonyítási alap is: Magyarországon működnek „tejnepperek”, akiknek csak kvótájuk van, tehenük nincs: 40 forintért vásárolják föl a kvótával nem rendelkező termelőktől a tejet, és 68-ért adják tovább. Azért tehetik meg, mert van termelő, akinek úgy is megéri.

Tanács István - Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail