CIKKEK

Már nem tudnak újabb terhet vállalni a tejtermelők

2003. 08. 26.

A négy alföldi megye tejtermelői nem képesek további befizetésekre a Tej Terméktanács export-veszteségtérítési alapjába, hangzott el Hódmezővásárhelyen egy termelői fórumon A résztvevők hangsúlyozták: bár újabb terheket nem tudnak vállalni, a további tárgyalásoktól - hogy mindenki számára elfogadható megoldás születhessen - nem zárkóznak el.
Krajcsovitz András, a Tej Terméktanács elnökségi tagja a szaktárca és a terméktanács között februárban létrejött megállapodásra hivatkozva úgy vélte, hogy jogilag és erkölcsileg is a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felelőssége rendezni a piacról még ki nem vont 60 millió liter tej sorsát.
A megállapodás értelmében az agrártárca és a terméktanács fele-fele arányban finanszírozza 400 millió többlettej kivonását a piacról, a minisztériumi vállalásból azonban még hátravan 60 millió liter rendezése.
A fórumon a termelők szinte egyhangúlag fogalmazták meg véleményüket: az agrártárca tartsa be a megállapodást. A tanácskozás résztvevőinek álláspontját a terméktanács csütörtökön tartandó küldöttközgyűlésén képviselik a megyei küldöttek.
Megoszlottak a vélemények a termelők körében a kvótát illetően: egyesek szerint komolyan kellene venni az engedélyezett mennyiséget, és el kellene érni, hogy csak kvótával rendelkezők értékesíthessék a tejet . Mások viszont azt javasolták, hogy a kvótán felüli mennyiségre is legyen felvásárlási lehetőség.

metro

   « vissza

Föoldal mail