CIKKEK

Új feladatok az agrárkamarának

2003. 08. 15.

Tíz pontból álló együttműködési megállapodást kötött a kormány és a Magyar Agrárkamara (MAK) – az erről szóló dokumentumot tegnap írta alá Németh Imre agrárminiszter és Csikai Miklós, a köztestület elnöke.
A kormány szükségesnek tartja, hogy a minisztériumok a kamarákat érintő előterjesztések előkészítésébe vonják be a kamarai szakértőket – derül ki a megállapodás szövegéből. A MAK minden szinten részt vehet a területfejlesztési tanácsok munkájában. Az agrárkamarák – állami finanszírozású agrárkereskedelem-fejlesztési feladatként – szerepet kapnak az FVM tulajdonában lévő Agrármarketing Centrum Kht. hazai és külföldi kiállításainak szervezésében is.
A MAK a legfontosabb új teendőnek a mezőgazdasági termelők uniós felkészítését, illetve a szaktanácsadás és -képzés koordinálását tekinti – mondta lapunknak Csikai Miklós. Alapvető fontosságúnak nevezte azt is, hogy a gazdák bekapcsolódhassanak az EU-s agrártámogatások fogadásához szükséges integrált igazgatási és ellenőrzési rendszerbe, illetve sikeres pályázatokat készítsenek az uniós pénzek megszerzéséhez. A miniszterelnök és az agrárkamara elnöke évente értékeli a megállapodás végrehajtását.
A MAK a feladatok végrehajtásához az idén 70 millió forint állami támogatást kap – közölte lapunkkal Csikai – az összeget az FVM bocsátja rendelkezésre az agrárbüdzséből. A kamara a forrásokat az EU-s joganyag feldolgozására, elektronikus és nyomtatott kiadványok készítésére, foglalkoztatásbővítésre, illetve a nemzeti fejlesztési tervhez és a nemzeti vidékfejlesztési tervhez kapcsolódó programok megvalósítására használhatja fel. A köztestület ez évi költségvetése meghaladja az 500 millió forintot, amely alapvetően tagdíjakból és pályázati pénzekből folyik be. Ezt bővíti mostantól 70 millió forinttal az állami támogatás – mondta Csikai.

VG

   « vissza

Föoldal mail