CIKKEK

Korlátozhatják a búzaexportot

Eddig a vártnál jóval kevesebb kártérítést igényeltek az aszálykárosult gazdák

2003. 08. 12.

Napirendre kerülhet a búzaexport adminisztratív korlátozása, ha a túlzott nemzetközi kereslet miatt a kivitel meglódulna. Az agrárminiszter szerint első lépésként egyfajta regisztrációs rendszer bevezetése jöhetne szóba, de az FVM ma még nem tart szükségesnek kereskedelemnehezítő intézkedéseket. Az aszálykárosult gazdák tegnapig mindössze 784 millió forint támogatási előleget igényeltek a kormány által megszavazott 10 milliárdos kártérítési keretből.

Az ősszel napirendre kerülhet a búzaexport adminisztratív korlátozása, ha az árukivitel meglódulna – nyilatkozta a Világgazdaságnak Németh Imre agrárminiszter. Ma azonban a tárca nem tart szükségesnek kereskedelemnehezítő intézkedéseket, mert a 2,95 millió tonnás termés – figyelembe véve a tavalyról áthúzódó készleteket is – 300 ezer tonnával meghaladja a hazai igényeket. Az elmúlt hónapban a kiszállítás üteme is lassú volt, mivel hetente 20 ezer tonna búza hagyta el az országot, vagyis az exportált mennyiség csak 80 ezer tonnát tett ki.
A búzakivitel korlátozása első lépésként egyfajta regisztrációs rendszer bevezetését jelentené – mondta kérdésünkre Németh. Hozzátette: a minisztériumnak kötelessége, hogy a hazai áruszükségletet itthon tartsa. Ezzel megelőzhető lehet, hogy a túlzott kereslet miatt exportált árut a jövő tavasszal esetleg még drágább importból kelljen pótolni – tette hozzá.
A helyzetet ma alapvetően az nehezíti, hogy a rendkívüli szárazság az idei búzatermést 900 ezer tonnával csökkentette az elmúlt évi 3,86 millió tonnához képest is. A hiánypszichózisra utaló búzadrágulás nyomán a pékek szeptembertől akár 20 százalék körüli kenyéráremelést is kilátásba helyeztek. Németh ugyanakkor a KSH legfrissebb statisztikáira hivatkozva tegnapi tájékoztatóján közölte: a mezőgazdasági termelői árak júniusban csupán 2,9 százalékkal nőttek az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva, vagyis az alapanyag-drágulásra hivatkozva az élelmiszerárakat nem lehet inflációt meghaladó mértékben emelni. (Bár az új termésű búza felvásárlási ára csak később jelenik majd meg a statisztikákban.)
Az aszálykárosult termelők augusztus 20-ig nyújthatják be támogatási előleg iránti igényeiket a megyei földművelésügyi hivatalokhoz – mondta a miniszter. A kormány korábban 10 milliárd forint vissza nem térítendő kárenyhítő dotációról döntött, amelyből a 30 százaléknál nagyobb terméskiesést szenvedett gazdák a szántóföldi növénykultúrákra 3 ezer, a zöldség- és gyümölcsterületekre 6 ezer forintos hektáronkénti előleget kérhetnek. Az FVM felmérései szerint eddig a várakozásoknál jóval kevesebb, mindöszsze 784 millió forintnyi kártérítési igény érkezett, ami a 10 milliárdos keret 8 százalékát sem teszi ki. A tárca azonban az augusztus 20-i határidő előtti napokban számít nagyobb kérelmezési rohamra. Végleges kárukat pedig egészen november 30-ig bejelenthetik majd a termelők.
Az FVM egyébként a teljes aszálykárt továbbra is mintegy 100 milliárd forintra becsüli. A kormány a nyár elején 50 milliárd forintos kedvezményes aszályhitelcsomagról is határozott a termelői likviditási gondok enyhítése érdekében. A PM augusztus 15-ig köti meg a megállapodást a kiválasztott bankokkal a kölcsönökhöz társuló állami garanciavállalásról. Ezt követően a rászoruló gazdálkodók maguk dönthetik el, mikor használják fel a hitelt. A kedvezményes forrásokat legkésőbb december 15-ig vehetik igénybe, és az APEH is e határidőig fizeti majd ki a viszsza nem térítendő állami támogatás teljes összegét. A 10 milliárdos összeg a 30 százalék feletti aszálykárok 30 százalékának kompenzálásához lesz elegendő – állítja az FVM.

Augusztus 1-jei hatállyal az Európai Bizottság megszüntette az uniós búzaexport szubvencióját – közölte lapunkkal Johan Reyniers, a testület agrárügyekben illetékes helyettes szóvivője. A lépés részben a drámai szárazságra adott reakció, részben azonban a Kereskedelmi Világszervezet keretében zajló liberalizációs tárgyalásokra való felkészülésnek is tekinthető. Az aszály miatt több nyugat-európai országban is régen nem látott alacsony gabonatermés várható, Németországban például 35,1 millió tonna betakarításával számolnak, ami egyötödével alacsonyabb, mint az 1996–2001 közti időszak átlaga – számol be a Netzeitung.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail