CIKKEK

Agrárcégek eladósorban

2003. 08. 08.

Értesülések szerint a kormányzat hamarosan dönt arról, hogy újabb állami agrárcégeket privatizálnak. Az elképzelések szerint most 11 egykori állami gazdaságot érint a magánosítás.
A korábbi kormányzat az ÁPV Rt. kezelésében levő gazdaságok közül már eladott tizenkettőt. Köztük volt akkor a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Rt. is. A mostani agrárprivatizációban újabb megyénkbeli érintett szerepel. Ez pedig a szolnoki Alcsiszigeti Mezőgazdasági Rt. Az elképzelések szerint a privatizációban elsősorban a jelenlegi munkavállalóké lenne az előny. Utánuk következnének a jelenlegi igazgatósági, illetve felügyelőbizottsági tagok, majd a céggel integrátori kapcsolatban álló termelők. A sort a belföldi szakmai befektetők zárják. A megye 50 legnagyobb vállalkozását bemutató Top 50 legutóbbi kiadása szerint az Alcsiszigeti Mezőgazdasági Rt. a 49. helyet foglalta el. Saját tőkéje 2000-ben elérte az 1 milliárd 459 millió forintot. A jegyzett tőke összege 581 millió forint volt. A dolgozók (számuk 270 volt) a jegyzett tőke 6,8 százalékát birtokolták. A társaság 5700 hektár szántóterületen folytatott áru- és takarmánynövény-termesztést. Fő tevékenysége mégis a tejhozamú szarvasmarha tenyésztése. Emellett 2001-ben közel 13 millió extra liter tejet értékesített az üzletág.

A rendszerváltozás idején 129 állami gazdaság tevékenykedett. Ezek több mint háromnegyedét 1990 és 1994 között értékesítették. Tartós állami tulajdonban akkor 19 erdőgazdaság és 28 agrártársaság maradt.

Új Néplap

   « vissza

Föoldal mail