CIKKEK

Privatizálják a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Rt.-t

2003. 08. 05.

Augusztusban dönt a kormány az újabb állami agrárcégek magánosításáról, köztük a Hód-Mezőgazda Rt. további sorsáról is. A privatizációról részleteket még nem lehet tudni.
Újabb állami agrárcégek magánosításáról tárgyal augusztusban a kormány -- egy országos terjesztésű napilap értesülése szerint. A jelenleg az ÁPV Rt. kezelésében lévő társaságok közül tizenegyet érint a privatizálás, köztük a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Rt-t.

Egyed Béla , a gazdaság vezérigazgatója a magánosítással kapcsolatban nem tudott nyilatkozni, mert mint mondta: ez az ÁPV Rt. hatásköre, ott azonban tegnap nem értünk el illetékest.

Az ÁPV Rt. több kérdésben is a kormányra bízza a döntést a magánosítás kivitelezésében -- a Népszabadság információja szerint. A tervek szerint nyílt versenyeztetéssel hirdetik meg a társaságokat.

Az agrárcégek privatizálására vonatkozó elképzelés nem új keletű, hiszen a tavalyi költségvetésnél a kormány már tárgyalta, hogy a társaságokból kivonja az állami tulajdont.

A Hód-Mezőgazda Rt.-ben 96 százalékos az állami részesedés. A cégnél az állattenyésztés és a növénytermesztés aránya 40-60 százalék. Ez utóbbiba beletartozik a vetőmagtermesztés és -feldolgozás, valamint az évente 1 milliárd forint értékű takarmánygyártás is.

A vásárhelyi gazdaság idén 102 millió forintos nyereséget irányzott elő, azonban ahhoz, hogy ezt teljesíteni tudja, csökkentenie kell a költségeit. A kurtítására azért van szükség, mert komoly nehézséget okozott a társaság számára, hogy az év első felében a tej felvásárlási ára az előző esztendőkhöz képest nem változott, az előállítási költség viszont 7-8 százalékkal emelkedett. Ráfizetést jelentett az is, hogy a jó minőségű sertéshús kilóját önköltségi ár alatt vették.

A kiadások visszafogását azonban nem a bérköltségek lefaragásával és a hitel-visszafizetések átcsoportosításával kívánták elérni, hanem a szociális kiadások, a munkásszállás, a telefon- és a gépjármű költségek csökkentésével.

Délmagyarország

   « vissza

Föoldal mail