CIKKEK

Génkezelt növények két év múlva

Az EU döntése Magyarországon is felemeli a sorompót

2003. 07. 24.

Két éven belül várható, hogy a genetikailag módosított növények köztermesztésbe kerülnek Magyarországon – közölte lapunk érdeklődésére az egyik legnagyobb gm-forgalmazó, az amerikai Monsanto. Az EU miniszteri tanácsa ugyanis feloldotta a gm-növények hosszú évek óta fennálló blokádját.

Magyarország még a csatlakozás előtt átveszi a genetikailag módosított (gm) élelmiszerekre vonatkozó új szabályozást – tájékoztatta a Világgazdaságot az FVM illetékese. Az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei kedden hivatalosan is jóváhagyták a genetikailag módosított élelmiszerek és állati takarmányok kötelező címkézését, ami egyúttal a forgalmazási moratórium végét jelenti.
Magyarországon hivatalosan eddig nem gyártottak genetikailag módosított összetevőt tartalmazó élelmiszereket, s legálisan nincs kereskedelmi forgalomban sem génkezelt növény, sem abból készült élelmiszer, mert erre az illetékes hatóságoktól nem kértek engedélyt.
Mindamellett a géntechnológiai tevékenységet szabályozó, azóta már módosított 1998. évi XXVII. törvény kötelezően előírja, hogy a termékre jól láthatóan rá kell írni, ha az genetikailag módosított öszszetevőt tartalmaz. Az uniós „egyencímkét” viszont valószínűleg csak a csatlakozás után fogjuk bevezetni – mondta lapunk kérdésére az FVM illetékese. Egyebekben is az uniós normák lesznek az irányadóak, a hazai gyártás és a növénytermesztés feltételeit azonban még ki kell dolgozni.
A Monsanto illetékese lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a társaság jelenleg Magyarországon nem forgalmaz gm-vetőmagot, amennyiben azonban piaci igény mutatkozik, s a fogyasztók is elfogadják, akkor nálunk is megkezdik az értékesítést.
Az EU mezőgazdasági miniszterei kedden hagyták jóvá a genetikailag módosított élelmiszerek és állati takarmányok kötelező uniós címkézését. Ezzel az EU gyakorlatilag öt éve érvényben levő forgalmazási tilalma megszűnik a génmanipulált élelmiszerekre, ezek a termékek ezentúl megkülönböztető jelzéssel hozhatók forgalomba az unióban. A szabályozás 20 nappal azt követően lép életbe, hogy megjelent az unió hivatalos közlönyében, EU-diplomaták szerint ez szeptemberre várható. Ugyanakkor az egyelőre nem világos, hogy a moratóriumot mikor oldják fel.
Az EU-ban 1998 óta volt érvényben az a tilalom, amelynek értelmében Brüsszel ötéves moratóriumot rendelt el, hogy a már engedélyezett 18 gm növényen – többek között kukorica, repce, cikória, szójabab – kívül ne lehessen az unióban további genetikailag módosított növényeket termeszteni és forgalmazni.
Hat hónap áll az élelmiszeripar rendelkezésére, hogy bevezesse a címkézést: minden élelmiszert, amely 0,9 százaléknál nagyobb arányban tartalmaz gm-szervezetet, megkülönböztető jelzéssel kell ellátni. Az uniós jogszabály szerint biztosítani kell, hogy a genetikailag módosított növények nyomon követhetők legyenek az egész táplálékláncban, illetve a forgalmazásban az élelmiszerek és az állati takarmányok esetében egyaránt, az importban pedig biztonságosan el kell különíteni a génkezelt és hagyományos növényeket.

Kvassinger Klára - VG

   « vissza

Föoldal mail