CIKKEK

Megszüntetik a búzatámogatást

Egyelőre nincs napirenden az új termés exportjának korlátozása

2003. 07. 17.

Hatályon kívül helyezi az FVM az ótermésű búzakészletek exporttámogatásáról szóló rendeletet az aszály és a kiszállítható árukeret kimerülése miatt. Egyelőre nincs napirenden az idei búza kivitelének adminisztratív korlátozása, de a tárca több helyzetfelmérő piaci elemzést is készít.

Megszünteti a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium azt a 2 ezer forintos tonnánkénti exporttámogatást, amelyet a tavalyi termésű búza kivitelére léptetett életbe ez év áprilisában – értesült lapunk. A dotációs rendelet hatályon kívül helyezése napokon belül megjelenik a Magyar Közlönyben.
A tárca összességében 225 ezer tonna termény kiszállítását kívánta ösztönözni. A tavaszi intézkedést az magyarázta, hogy akkor még több százezer tonna óbúzára nem látszott vevő. Így az a veszély fenyegetett, hogy a bennragadó készletek az idei aratás után lenyomják a felvásárlási árakat.
A szárazság azóta jelentős terméskiesést okozott, ezért mára az árutőzsdén és a fizikai piacon is hiánypszichózis alakult ki.
Az árak ugyanakkor átlépték a „lélektaninak” tartott, 30 ezer forintos tonnánkénti határt. Az exporttámogatás megvonását az is indokolta, hogy az exportőrök a kiszállítható árukeret zömét mára kimerítették. Az április 18-án megjelent rendelet ráadásul a támogatott kivitelre legfeljebb 90 napos határidőt szabott, ami e héten egyébként is lejárna.
Szakértők szerint ugyanakkor a minisztériumnak már jóval korábban le kellett volna állítania a dotációs ígérvények kiállítását, mivel a súlyos aszályhelyzet hetekkel ezelőtt nyilvánvalóvá vált. Több ágazati szervezet máig vitatja a támogatás lebonyolítási módját is. Az intézkedés ugyanis – szokatlan módon – túlnyúlik a június végével zárult előző gabonaszezonon, miközben az idei búzaaratás a szárazság miatt a normálisnál korábban kezdődött.
Mint ismert, az exportdotáció életbeléptetését az év elején az hátráltatta, hogy a közigazgatási egyeztetéseken hosszú ideig nem sikerült megállapítani, mely országokra ne terjedjen ki a szubvenció. Az FVM – a kétoldalú liberalizációs megállapodásra hivatkozva – eleinte csak az EU-s szállításokat zárta volna ki a dotációból. Többhetes elhúzódó egyeztetés után azonban a támogatásokból a CEFTA-országokba irányuló kivitelt is kirekesztette, mivel retorziós kereskedelempolitikai lépésektől tartott.
A mai hiányszichózisos pánikhangulatban a piaci feszültséget növeli, hogy a tárolókapacitással rendelkező termelők a mostani magas árakon sem adják el a búzát. Mivel az új termés iránt a külföldi kereslet is élénk, információink szerint mára rekordmértékű, tonnánként 35-40 ezer forintos gazdálkodói árvárakozások is megfogalmazódtak.
A kormányszóvivő közelmúltbeli kijelentése szerint viszont a kabinet „megoldást fog találni a várhatóan kialakuló árverseny kezelésére”. Ezt több szakértő úgy értelmezi, hogy a kormány – az árak kordában tartása és a belföldi áruszükséglet biztosítása érdekében – exportengedélyezési rendszert is kész bevezetni. Az FVM azonban lapunkat úgy tájékoztatta, hogy egyelőre semmilyen búzakiviteli korlátozás nincs napirenden.
A tárca ugyanakkor több elemző anyagot is készít a térségben kialakult piaci viszonyok (a terméseredmények, a várható árufelhasználás és az export-import szándékok) feltérképezésére. Új helyzetet az teremtene, ha a búzaexport meglódulna a következő hetekben – tudtuk meg.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail