CIKKEK

Mezőgazdasági termékek: stabil az árszint

2003. 07. 11.

Májusban 5,2 százalékkal voltak magasabbak az agrárárak, mint egy évvel korábban. Előző hónapban még deflációt jelzett a mezőgazdasági termelői árindex. A tavasz közepi áralakulás alapján azonban elhamarkodott lenne a hosszú ideje stagnáló agrárárak emelkedéséről beszélni, a májusi hónap ugyanis hagyományosan a rendkívül erős áringadozások időszaka. Kiegyensúlyozottabb áralakulást mutat a szezonálisan kiigazított index, amely szerint a jelenlegi árszínvonal a 2001 végén tapasztaltnak megfelelő.
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mérése szerint a január–májusi időszakban a növénytermesztési termékek ára átlagosan 2,4 százalékkal meghaladta, az állati termékeké 5,1 százalékkal alulmúlta az előző év azonos időszakában regisztrált szintet.
Az elmúlt hónapok meglepetésszerű dezinflációjához jelentősen hozzájárult az élelmiszerek rendkívül visszafogott ütemű drágulása. A friss adatok arra utalnak, hogy a ma megjelenő júniusi inflációs adatokban sem kell jelentős ársokkra számítani, igaz, a legnagyobb meglepetést okozni képes zöldség- és gyümölcsárak egy hónapon belül begyűrűznek a fogyasztói piacra. (A Reuters elemzői konszenzusa szerint ma a KSH 4,4 százalékos fogyasztói árindex mutatót ad ki.)

VG

   « vissza

Föoldal mail