CIKKEK

Új fórum az agráregyeztetésre

2003. 07. 15.

Csaknem egyéves egyeztetés után tegnap Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, valamint 21 mezőgazdasági, élelmiszer-ipari érdek-képviseleti szervezet képviselője aláírták azt a megállapodást, amely létrehozott egy újabb érdekegyeztető fórumot, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Érdekegyeztető Tanácsot (Fövét). Emlékezetes, hogy tavaly júniusban a kormány és az érdekképviseletek megállapodást írtak alá az érdekegyeztetés és az intézményi keretek megújításáról. Az aláíráskor azt is bejelentették: a Fövét bizottságaiba más szakmai szervezetek részvételére és munkájára is számítanak.

Az ágazati érdekegyeztetés csúcsán a jövőben a Fövét áll. A kormányoldalt általában az FVM képviselői adják, de alkalmanként a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet és más szakminisztériumok is delegálhatnak képviselőket. A szavazati joggal rendelkező tagok mellett állandó meghívottként részt vehet a tanácskozásokon például a Magyar Agrárkamara, a Magyar Állatorvosi Kamara, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, a Magyar Mező- és Erdőgazdasági Érdek-képviseleti Tanács, az Országos Gazdaszövetség és a Magyarországi Terméktanácsok Szövetsége.

A tanácson belül három állandó (gazdasági, foglalkoztatási és közszolgálati) bizottságot hoznak létre. A gazdasági bizottságban az ágazat egészét érintő stratégiai kérdések (költségvetés, európai integráció, agrártámogatás) kerülnek majd terítékre. A tanács működtetésének költségeit az agrárkormányzat állja.

Cz. P. - Népszabadság

   « vissza

Föoldal mail