CIKKEK

Hiánypszichózis a gabonapiacon

Az aszály sújtottá nyilvánítás nem jár automatikus intézkedésekkel

2003. 07. 03.

Nem jár semmilyen automatikus kormányintézkedéssel, hogy a kabinet az országot aszály sújtotta területté nyilvánította. Eközben a szárazság miatt fokozódik a hiánypszichózis a gabonapiacon, az árutőzsdén már minden búzajegyzés meghaladta a „lélektaninak” számító, tonnánkénti 30 ezer forintot.

Automatikusan nem jár semmilyen kormányszintű intézkedéssel, hogy a kabinet az országot a közelmúltban aszály sújtotta területté nyilvánította – tudta meg lapunk az agrártárca illetékeseitől. Az országos aszály megállapítása nem is a kabinetre tartozik, mivel ilyen jogosítványokkal valójában a környezetvédelmi miniszter rendelkezik. A kormány a múlt heti ülésén – amelyen első olvasatban tárgyalt a lehetséges, egyelőre nem részletezett kárenyhítő módszerekről – csupán tudomásul vette a korábbi KVM-döntést. Az agrártárca e gesztust mégis fontosnak tekinti, mivel a kármérséklő intézkedések sorában mindig az aszályhelyzet megállapítása jelenti a nyitólépést, és ez hivatkozási alapul szolgálhat a további javaslatokhoz – érvelnek az FVM-ben.
Az országos aszály deklarálása mindenesetre a környezetvédelmi tárcának lehetőséget nyújtott arra is, hogy a mezőgazdasági célú felszíni vízkivételeknél (öntözésnél, rizstermelésnél) az úgynevezett vízkészletjárulékot saját hatáskörben eltörölje. A termelők ezt nem tartják jelentős lépésnek, mivel a 35-40 forintos köbméterenkénti öntözési költségnek néhány százalékát teszi csak ki. Ezért 15 forintos öntözési állami támogatást is sürgetnek az FVM-nél. Emellett – szélesebb körű intézkedésként – a leginkább sújtott gabonaféléknél tonnánként 25 forintos tárolási és a mai 40 százalék helyett 100 százalékos közraktári kamattámogatást szorgalmaznak, hogy a gazdáknak az aratás után ne kelljen eladniuk azonnal a terményt. Szerintük az agrártárcának garantált hitellel ösztönöznie kellene a takarmányvásárlást, és segítséget kellene nyújtania ahhoz is, hogy a lejáró termelésfinanszírozási hiteleket átütemezzék a bankok.
A Fidesz ugyanakkor legalább 30 milliárdos, a mezőgazdasági bizottság szocialista tagjai 15 milliárd forintos azonnali normatív támogatást tartanának indokoltnak a 100 milliárd forintra becsült teljes terméskiesés miatt. Az MSZP-s képviselők 60 milliárd forintnyi, állami garanciával és kamattámogatással ellátott aszályhitelért is síkraszállnak. Az FVM korábban mind a normatív dotációkat, mind a kedvezményes kölcsönöket kilátásba helyezte, de az intézkedésekhez nincsenek forrásai. Ezért a minisztérium és az MSZP-s képviselői agrárlobbi a kormányhoz, illetve a miniszterelnökhöz fordult. Németh Imre agrárminiszter bejelentése szerint a kármérséklésről és annak nagyságáról a kabinet jövő heti ülésén születhet döntés.
Időközben a tartós szárazság hatására fokozódik a pánik a hazai gabonapiacon. A Budapesti Árutőzsdén már minden búzajegyzés meghaladta a lélektaninak számító, tonnánkénti 30 ezer forintot, és elérte e szintet az őszi betakarítású kukorica ára is. Több szakértő már csupán 2,8-2,9 millió tonna körüli búzatermést jósol, ami éppen fedezné a hazai igényeket. Lakatos Zoltán, a feldolgozókat tömörítő Gabonaszövetség elnöke szerint a kis termés mellett az ukrán és a román kereslet is növeli az árakat. Ezenkívül az exportnak kedvező forintgyengülés is árfelhajtó hatású – mondta Szojka János, a Swap Rt. brókere.
Lakatos tájékoztatása szerint a malmok tonnánként 24–27 ezer forintért vennék a búzát, és – információink szerint az egyik nagy gabonakereskedő cég – 28 ezer forintos árajánlatot is tett egyes gazdálkodóknak.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail