CIKKEK

Ismét biotej a hazai piacon

Szerényen nő a magyarországi fogyasztás

2003. 07. 04.

Bővül, arányaiban azonban szerény a hazai biotermék-előállítás. Ausztriában és Dániában már mintegy 10-11, Svájcban 5 százalékban biotejet isznak, Magyarországon ez az arány csak 0,2 százalék. A napokban azonban újabb termelő, a Biofarm Kft. és a Naszálytej párosa lépett a piacra.

Növekvő, de még mindig meglehetősen alacsony a hazai biotermékek termelése és fogyasztása. Roszik Péter, a Biokontroll Hungária Kht. ügyvezetője tegnapi tájékoztatóján elmondta, hogy a cége ellenőrzése alatt álló termőterület nagysága tavaly 31 százalékkal nőtt, de még mindig csupán 104 ezer hektár volt. Az idén hasonló növekedést terveznek. A természetes körülmények között termelt állati termékek részaránya is alacsony, viszont a tejtermékek piaca a napokban egy ilyen új taggal bővült: a nagyobb üzletláncokban és szupermarketekben megkezdődött a Körös–Maros Biofarm Kft. és a váci Naszálytej Rt. együttműködésében gyártott biotej értékesítése – ezt Ráki Zsolt, a Biofarm ügyvezetője jelentette be tegnap budapesti sajtótájékoztatón.
A Gyula külterületén lévő családi gazdaságban – amely a Körös–Maros Nemzeti Park természetvédelmi területén működik – évi csaknem 4 millió liter tejet termelnek és adják át feldolgozásra a Naszálytej Rt.-nek. A váci cég kezeli és literes Tetra-Pak dobozokba csomagolva forgalmazza a Biofarm termékét. A tejet már folyamatosan szállítják a nagy üzletláncokba, például az Auchanba, a Kaiser’sba, az Intersparba és a Tescóba.
Évtizedekkel ezelőtt, amikor még a mostani biogazdálkodáshoz hasonlóan Magyarországon a mezőgazdaságban nem használtak vegyszert, kemikáliákat és a környezet sem volt ilyen szenynyezett, itt is biotermék volt a tej. Az utóbbi években már történtek próbálkozások a termelésére, sőt némi importbiotej is érkezett, ennek ellenére a legutóbbi értékelés szerint az áru a magyar tejfogyasztás mindössze 0,2 százalékát teszi ki. Az osztrákok és a dánok már mintegy 10-11, a svájciak 5 százalékban biotejet, vagy abból készült termékeket fogyasztanak.
Az ilyen áruért természetesen mindenütt többet fizetnek, hiszen a nyerstej előállítása egy literre vetítve a jelenlegi tejeknél drágább. A magyar 1,5, illetve 2,8 százalékos zsírtartalmú biotej ajánlott árát a gyártók literenként 250 forintra kalkulálták, az üzletek a forgalmazás első napjaiban 250–280 forint között kínálták, szemben a dobozos tejek 150–180 forintos eladási árával.

VG

   « vissza

Föoldal mail