CIKKEK

Szerbiában a Szabolcs Gabona

2003. 07. 04.

Létrehozta ötödik külföldi leányvállalatát a Szabolcs Gabona Holding (SZGH) Részvénytár-saság a Szerbia és montenegró-i Zentán – mondta el a Világgazdaságnak Simon György elnök-vezérigazgató. A társaság a továbbiakban is figyelemmel kíséri az ottani privatizációs folyamatot, és amennyiben elfogadható lehetőség kínálkozik, újabb befektetéseket hajtanak végre.
A zentai székhelyű Vojvodina Gabona Kft.-t százszázalékos magyar tulajdonlással hozta létre az SZGH Rt. Az új cég szemes termények – szójadara –, továbbá takarmányok, koncentrátumok és takarmányadalékok nagy- és kiskereskedelmével foglalkozik.
A nyíregyházi székhelyű Szabolcs Gabonának már ezt megelőzően is voltak külföldi érdekeltségei, ez az ötödik határon túli vállalkozása. A korábbiakban megvásárolt cégek közül kettő Romániában működik. Az 1999-ben bejegyzett szatmárnémeti Nutrisam Rt. a gabonakereskedelem mellett takarmányok gyártásával és sertéshizlalással foglalkozik Nagymajtényban, Nagykárolyban és Szatmárnémetiben.
A tavaly megszerzett zilahi Prodpan Rt. malmokat működtet Kolozsváron és Zilahon. A két ukrajnai vállalkozásuk közül az ungvári Gabona Rt. terménykereskedelemmel foglalkozik, míg a sznyatyini Varto Kft. növénytermesztésben, takarmányok gyártásában, baromfihizlalásban és -feldolgozásban érdekelt. Az utóbbi négy cégre öszszesen egy-egy millió dollárt költött az SZGH Rt., és a tulajdonosi szándék szerint a több millió dolláros nyereséget visszaforgatják.
A tavaly 23 milliárd forintos árbevételt és 900 millió forint fölötti adózás előtti eredményt elért Szabolcs Gabona cégcsoportnál ebben az évben 30 milliárd forintos bevétellel és 1,3 milliárd forint nyereséggel számolnak – tudtuk meg Simon Györgytől. A cégcsoport anyavállalatának számító nyíregyházi Szabolcs Gabona Holding Rt. a korábbi Szabolcs Megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat öncsődjét követően, 1993-ben alkalmazotti privatizációval jött létre. A holding kezelésében van az ország malmi kapacitásának 15-16 százaléka.

Fehér István - VG

   « vissza

Föoldal mail