CIKKEK

Megegyezés a tejügyekben

Megmentették az összeomlástól a piacot

2003. 07. 01.

Hosszas vita után az érintettek megegyeztek: nem engedik összeomlani a tejpiacot -- közölte Prázmári László, a Tej Terméktanács Felügyelő Bizottságának elnöke, megyénk küldötte. A földművelésügyi tárca kétmilliárd forintos támogatást nyújt.
Az elnök a Tej Terméktanács elnökségi ülésének és közgyűlésének határozatáról tájékoztatta a termelőket a Heves Megyei Agrárkamara szervezte tegnapi fórumon. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) a jelzett kétmilliárd forintból másfelet azonnal, félmilliárdot két hónapon belül átutal. Ha nem születik e megállapodás, akkor a tej literenkénti felvásárlási ára 12-16 forinttal csökkent volna.
Prázmári László azt is elmondta, a termelői kör - hogy a tej literenkénti irányára 72 forint maradjon - vállalja: az év második felében is fizeti az első hat hónapnak megfelelő, literenkénti 5,05 forintot az Európai Uniós Csatlakozási Alapba. A feltételük, hogy a különböző tejitalok , imitált termékek mennyisége nem növekszik az elmúlt évi fölé. A minisztérium vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a termékek visszaszorítását miként tudja megszervezni. A termelők azt kérték, hogy az EU-csatlakozási bizottságban a tárca szakértői vegyenek részt és sürgősen elemezzék az egy liter tejre jutó exporttámogatás mértékét.
A feldolgozói oldal többsége támogatta a szabályozott piac fenntartását. Ezért a második fél évben literenként 3 forint 60 fillért fizet az EU Csatlakozási Alapba. Ezzel az összeggel, s a 80 millió liter tejnek az FVM által garantált csökkentésével várhatóan decemberig megoldódik a felesleg miatt kialakult helyzet. Ha mégis probléma adódna, akkor a szaktárca az év végén további 10--20 millió liter tejnek megfelelő intervenciós termék formájában, tejporban , vajban segíti a tejmenynyiség kivonását.

Heves Megyei Hírlap

   « vissza

Föoldal mail