CIKKEK

Kapjanak támogatást

A tejtermelők nem adják fel

2003. 06. 11.

Sanyarú helyzetük miatt pünkösd hétfőjén Füzesabonynál, a 3-as főúton tüntettek a tejtermelők . Tarthatatlan állapotukon változtatni akarnak, s ehhez a kormány és az érdekvédelmi szervezetek szorosabb összefogására lesz szükség.
-- Mi üdvözöltük a demonstrációt -- mondta Malinóczki István, a Heves Megyei Agrár-érdekvédelmi Szövetség titkára. -- A múlt hónapban, május 14-én Miskolcon hívtuk össze Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tejtermelőit , ahol ismertették az ágazat helyzetét, és intézkedéseket sürgettek, mert előnytelen szerződések megkötésére kényszerítették őket a felvásárlók. Különösen azok a kistermelők kerültek nagyon nehéz helyzetbe, akik nyolcvan-száz tehenet tartanak. Kényszerpálya alakult ki, mert a felvásárlók június 10-től korlátozták a napi tejátvételt . Mivel a kormány nem lépett, az anyagi kiesést a tejtermelőkkel akarják megfizettetni. Ezt a módszert megtorlásnak is mondhatjuk.
-- Mi lehet a megoldás?
-- Mielőbb állami támogatásra lenne szükség, de a veszély akkor is fennáll, hogy kapnak-e megfelelő összeget a termelők, akik rászorulnak. Ha a feldolgozók kapják a szubvenciót, akkor a termelők rosszul járnak. A Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének szarvasmarha-választmánya ezért június 12-én ülést tart a fővárosban, ahol mi is képviseltetjük magunkat.
Malinóczki István arról is tájékoztatott, hogy a csütörtöki ülésen a tejtermelés kritikus helyzetét vitatják meg, s szó lesz a további lépésekről is. Véleménye szerint az ügy megoldására a kormánynak és valamennyi agrár-érdekvédelmi szervezetnek az összefogására lesz szükség.
-- Mintegy 250--300 partnerük van, akik naponta 50 ezer liter tejet szállítanak -- jelezte Ötvös Imre, az Egertej Kft. ügyvezető igazgatója. -- Jelenleg 35 ezer liternek van piaca, a többi 15 ezer litert eddig más felvásárló partnerünk vette át tőlünk alapanyagként, amiből exportterméket gyártott. Ezt június 1-jétől visszavonta, mert kimerült a Tej Terméktanács úgynevezett európai uniós csatlakozási pénzügyi alapja. Ezt korábban a termelők és a feldolgozók adták össze, hogy mentesítsék a piacot az évi négyszázmillió liter tejtől , amelyet nem lehet eladni. Ez az alap szolgálta a literenkénti 22 forintos világpiaci ár és az önköltség közötti különbözetet, ami 50 forint. Mivel az említett alap kimerült, ezért június 3-tól a tejfeldolgozóra bízzák, hogy exportál-e literenként 22 forintért, ami irreálisan alacsony. Ezért kellene a literenkénti 50 forintos állami támogatás. Mi arról értesítettük partnereinket, hogy a napi 35 ezer liter tej fölötti mennyiséget is elszállítjuk, de csak bizományba vesszük át, s akkor fizetünk érte, ha sikerül eladnunk. Szerintem a kormánynak a gabona-közraktározáshoz hasonló módszert kellene választania a tejnél is, hogy garantált áron vásárolná meg a felesleget.

Heves Megyei Hírlap

   « vissza

Föoldal mail