CIKKEK

Elindult a tejágazati lavina

2003. 06. 05.

Zsarolásként értékelik a tejtermelők, hogy a hazai piac vezető cégének számító Nutricia Kft. tegnap több megyében is jelentős, literenként 13-14 forintos felvásárlásiár-csökkentésről szóló szerződéstervezetet küldött az állattartóknak. A cég a mai 72-ről 58-59 forintra mérsékelné a literenkénti felvásárlási árakat. Tóth István, a legnagyobb agrár-érdekképviseletnek minősülő Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára elmondta: a gazdálkodóktól származó információk szerint a társaság a megállapodások aláírására egynapos határidőt adott. Egyúttal kilátásba helyezte, hogy június 10-től nem veszi át a tejet, ha a termelők az ármérséklést nem fogadják el.
A MOSZ a versenyhivatalhoz és más hatóságokhoz fordul, ha a cég – visszaélve gazdasági erőfölényével – valóban rákényszeríti a termelőket a hátrányos feltételek elfogadására. A szervezet megdöbbentőnek tartja, hogy éppen e társaság vezetője adott ilyen utasításokat, akinek – az ágazati szereplőket tömörítő Tej Terméktanács (TT) elnökeként – tisztában kell lennie az ágazati viszonyokkal. A gazdálkodók többek között azzal érvelnek, hogy az agrártárca már megkezdte azoknak az intézkedéseknek a kidolgozását, amelyekkel kezelni kívánja a túltermelési válságot. (Mint ismert, a mai helyzet alapvetően azért alakult ki, mert a minisztérium év eleji beavatkozásaival csak mintegy 80 millió liter többlettejet vont ki a hazai piacról az ígért 200 millió helyett.
Cáfolta a termelői vádakat Kiss Pál István, a Nutricia Kft. vezérigazgatója. Leszögezte: nincs szó arról, hogy a cég visszaélne gazdasági erőfölényével. Ezután is átveszi mindenkitől a tejet, amelyért literenként 72 forintos alapárat fizet. Ugyanakkor az ágazatban új helyzet alakult ki, mivel a többletek finanszírozására szolgáló terméktanácsi pénztartalékok kimerültek, az FVM pedig nem nyújtott kellő pénzügyi garanciákat a további feleslegek kezelésére. Ezért a gazdálkodóknak és a Nutriciának mostantól meg kell osztozniuk a tejtöbblet exportja miatti veszteségeken, amelyből a termelőkre Kiss Pál István szerint literenként 10-14 forint juthat. Az „osztozkodási” feltételt az állattartók még az év elején elfogadták – tette hozzá.
A Nutricia a gazdálkodói felháborodást okozó árcsökkentő lépéssel azt akarja kikényszeríteni, hogy az FVM nyújtson 8-10 milliárdos állami támogatást a tejfeleslegek kiviteléhez – állítják ágazati szakértők. Tejipari vélemények szerint viszont napokon belül az összes hazai feldolgozó hasonló mértékű ármérséklésre kényszerülhet, különben csődközeli helyzetbe jutna a jelentős veszteségek miatt.

VG

   « vissza

Föoldal mail