CIKKEK

Németh Imre: sikeres volt az eltelt év

Németh Imre az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága előtt kijelentette, a legfontosabb területen, az uniós felkészülésben jelentős eredményeket értek el.

2003. 06. 03.

A miniszter úgy vélte, hogy a támogatások terén megszüntették a gazdálkodók közötti különbségtételt és utalt a adósságkonszolidációra is. Az elmúlt egy év a romok eltakarításával és a mulasztások pótlásával telt el. A kormány céljai ugyanakkor időarányosan teljesültek.

Igazságos viszonyokat teremtettek a támogatások elosztásában, csökkentették az adósságrendező programmal a gazdák terheit, megkezdődtek a Sapard-kifizetések, megtörtént a Földtörvény módosítása és a Nemzeti Földalap átalakítása. Július elsejétől pedig megkezdi működését a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal - összegezte bizottsági meghallgatásán az agrárminiszter. Németh Imre a tervek között említette a szövetkezeti törvény módosítását, az uniós jogharmonizációt, a Sapard-támogatások további részének megszervezését, illetve az ágazati stratégiai programok kialakítását.

A miniszter hangsúlyozta: a mezőgazdaság tőkehelyzete a megtett intézkedések hatására sem mondható jónak. A forint tavalyi felértékelése 70 milliárddal rontotta az ágazat pozícióját. Az ülésen ellenzéki képviselők a tejpiacon kialakult helyzetet firtatták. Elhangzott: a kormány tízszázalékos tejtermelés csökkentésre irányuló terve tönkre teheti az ágazatot. Kifogásolták azt is, hogy a részpiacokon, így például a sertéságazatban súlyos problémák alakultak ki.

Németh Imre válaszában elmondta: a tejtermelők ésszerű selejtezéssel el tudják érni a kitűzött célt. A kieső tíz forint per literenkénti támogatással pedig kár sem érheti őket. A túlsúlyos sertések felvásárlása is sikeresen halad - mondta Németh Imre a bizottsági meghallgatáson.

Ma.hu

   « vissza

Föoldal mail