CIKKEK

Nagyváradnak újra van tejgyára

2002. november 16.

A LUSO tejgyár elleni felszámolási eljárás kezdete óta Nagyváradon nem dolgoznak fel tejet , s az üzletekben is csak a szomszédos megyékbõl érkezõ tejtermékek kaphatóak. Hamarosan azonban megjelennek a piacon a helyi Biolact cég termékei, amely most kezdte a próbaüzemet.
Králik Lóránd

"A Biolact cég két évvel ezelõtt jött létre. Célunk egy integrált rendszert megvalósítani, amely a növénytermesztéstõl az állattenyésztésig, a tejtermeléstõl a -feldolgozásig, sõt az értékesítésig valamennyi részterületet magába foglalja. Éppen ezért vásároltunk Hegyközpályiban farmot, állatokat és földet, s felépítettünk egy tejüzemet , amely a napokban kezdte meg a próbatermelést" - meséli Kiss Sándor vállalkozó, a Biolact többségi tulajdonosa, aki különben a Megyei Tanács alelnöki tisztségét is betölti. Az eddigi beruházások értéke már jóval meghaladja a 20 milliárd lejt, ám amikor a rendszer valamennyi eleme összeáll, a teljes értéke 120 milliárd lej körül lesz. Ehhez bõvíteni kívánják az állatállományt, és egy modern vágóhidat is terveznek. Az elsõ szakaszban a beruházásokat a tulajdonosok önerõbõl finanszírozták, de a következõ lépcsõben már a SAPARD-program pályázataiból is számítanak finanszírozási forrásokra.


Friss márkanévvel
Termékeiket Friss márkanévvel kívánják piacra dobni. Ezen a héten kezdték meg a berendezések beüzemelését, jelenleg naponta ötszáz litert dolgoznak fel, s a most elõállított termékeket piackutatásra szánják. "Arra törekszünk, hogy a hagyományos ízeket hozzuk vissza a tejtermékek világába. Natúr termékeket állítunk elõ, s lehet, hogy a pasztörizálási folyamat ennél a feldolgozási technológiánál lassúbb, de az ízek jobban megõrzõdnek" - állítja Kiss Sándor. Egyelõre hét termékkel ( tej , savanyútej, Sana, kétféle joghurt és kétféle tejföl ) jelennek meg a piacon, várhatóan decemberben. A tervezett termelésük az elsõ idõszakban napi 1200 liter lesz, de a jövõ évben fel kívánják fejleszteni a termelést a gyártósor kapacitásának közelébe, amely jelenleg váltásonként 15 ezer liter tej feldolgozását teszi lehetõvé. A modern gépsorokat egyébként mindössze öt ember mûködteti, hiszen a feldolgozási folyamat teljesen gépesített. "Minõségben felvesszük a versenyt a szomszédos megyékbõl érkezõ termékekkel, sõt árban valószínûleg jobbak leszünk versenytársainknál, hiszen mi a helyi tejet helyben dolgozzuk fel, s nekünk nem kerül pénzbe a tej oda- s a termékek visszaszállítása. Tisztában vagyunk azzal, hogy nagy a szokás hatalma, és az elején kevesebben fogják termékeinket vásárolni, de azt hiszem: aki például a tejföl hagyományos, lassan feledésbe merülõ ízét keresi, azt megtalálhatja termékeinknél" - fûzte hozzá a Biolact tulajdonosa.

Bihari Napló

   « vissza

Föoldal mail