CIKKEK

Tejpiaci kistermelők végnapjai

2003. 06. 02.

A több mint 26 ezer tej -kistermelő jelentős része, valamint néhány társas vállalkozás is tönkre mehet az uniós csatlakozást követően. Képtelenek lesznek ugyanis megfelelni a rendkívül szigorú élelmiszerbiztonsági és minőségi előírásoknak. Folyamatosan csökken a tehenek száma is, ám ezt ellensúlyozza a hozam emelkedése. A fogyasztói árak rövid távon nem emelkednek, legföljebb infláció követő mértékben.

Az Európai Bizottság előtt fekszik egy javaslat, amely a tej intervenciósárának 27-28 százalékos csökkentését indítványozza - jelezte Máhr András a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) helyettes államtitkára. Ez azt jelentené, hogy a jelenlegi literenkéni ár 75 forintról 53 forintra zuhanna. Ez még csupán egy ötlet, ám a 15 százalékos mérséklés már tény.
A 250-260 milliárd forintos értéket előállító hazai tejágazat szereplőinek amúgy sincs túl sok okuk az örömre. A rendszerváltás idején még évi 2,4 milliárd literes termelés mellett a fogyasztás elérte az évi 200 litert. Ma a regisztrált termelés 1,7 milliárd liter, a fogyasztás alig 160 liter.
Jelenleg Magyarországon az éves tejmennyiség 85 százalékát a 800 társas vállalkozás, és 15 százalékát a több mint 26 ezer kistermelő állítja elő - említette Mészáros Mihály a Magyar Szarvasmarhatenyésztők Szövetsége ügyvezető igazgatója. A hazai tej 85 százaléka már extra minőségű, ami megfelel az uniós előírások. A kistermelők döntő hányada azonban képtelen megfelelni az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelményeknek. Számukra az egyik út a szövetkezés, hiszen azt az agrár tárca is támogatja, a másik az átállás a szintén támogatott húsmarha tartásra. Az ügyvezető igazgató elmondta, az utóbbi időszakban folyamatosan csökken a tehenek száma, és a mostani 365 ezer jószág helyett hamarosan legföljebb 200 ezer tejelő jószág bőg majd az istállókba. Ám ez az állomány képes lesz megtermelni a magyar kvótát.
Az a termelő, aki képtelen lesz az önköltséget lejjebb szorítani, rövidesen óhatatlanul nagyon nehéz helyzetbe kerülhet. Jövőre a termelési költség ugyanis nem haladhatja meg literenként a 68 forintot. A nem extra tej az Európai Unióban egyáltalán nem hozható kereskedelmi forgalomba. A szakemberek elmondták, nem csak hazánkban van jelentős tej és tejtermék túltermelés, hanem Európában is. Magyarországon legalább 400 millió liter tej felesleget kellene kivonni a piacról. A tej ágazat szereplői a kormány sürgős beavatkozását várják, mert ellenkezőesetben a törékenypiaci egyensúly megbomlik és összeomlik.
Németh Imre földművelésügyi miniszter kijelentette: a kormány ebben az évben 80 millió liter tej kivonásáról gondoskodik, de tárgyalnak a Tej terméktanáccsal további 100-120 millió liter tejfelesleg sorsáról is. A tárca vezetője úgy vélte, enyhíthet a gondokon az megoldás is, hogy minden meg nem termelt liter tej után 10 forintot kaphatnak a termelők. Ez az összeg fedezi az a jövedelmet, amit akkor kapnának az érintettek, ha eladnák a megtermelt tejet.

Népszava

   « vissza

Föoldal mail