CIKKEK

Több termék jöhet az EU-ból

Kétoldalú liberalizációs megállapodás: júniustól olcsóbb lesz az uniós whiskey, tészta és pékáru

2003. 05. 26.

Vámmentességet kap június elsejétől számos feldolgozott mezőgazdasági termék a magyar-EU agrárkereskedelemben, mivel életbe lépnek a márciusban kötött liberalizációs megállapodás kétoldalú kedvezményei. A magyar cégek pozíciói elsősorban a csemegekukorica-, a fagylalt-, az üdítőital- és a szeszexportban javulhatnak. A hazai piacon olcsóbbá válhat az EU-s whiskey, tészta és pékáru.

Június elsejétől számos mezőgazdasági terméknél is vámmentessé válik a magyar EU-s kétoldalú agrárkereskedelem, mivel újabb kölcsönös kedvezmények lépnek életbe – értesült a Világgzadaság. A vámok nélkül szállítható árucikkeknél megszűnnek az exporttámogatások is. A mostani könnyítések részét képezik annak a kölcsönös liberalizációnak, melyet más agrártermékeknél – a csatlakozási felkészülés jegyében – már 2000 óta alkalmaznak a felek. A vámok – részben kvótához kötött – eltörlése azt a célt szolgálja, hogy az agrárkereskedelemben fokozatosan olyan viszonyok alakuljanak ki, mint ha Magyarország már az egységes uniós piac része lenne.

A feldolgozott mezőgazdasági termékek kereskedelmi liberalizálásáról márciusban született szakértői megállapodás – mondta lapunknak Szabó Sándor, a Külügyminisztérium főosztályvezetője. A kedvezményeket úgynevezett autonóm módon már június elsejétől alkalmazzák a felek. A megállapodás révén az EU-ba irányuló, 136 millió eurós éves magyar export 1,22 milliárd forintnak megfelelő (5 millió eurós) vámelőnyhöz jut (a teljes magyar uniós agrárkivitel 1,4 milliárd eurót tett ki 200-ben). E termékkörben éves szinten hasonló mértékű, 1,18 milliárd forintnyi könnyítést kap a 144 millió eurós EU-s import is.

Vagyis a magyar vámbevételek ennyivel csökkenek (az összes uniós behozatal tavaly 679 millió eurónyi volt). A mostani megállapodás – hasonlóan a többi kétoldalú liberalizációs egyezményhez – a 2004. május elsejei csatlakozásig lesz érvényben, mivel onnantól az unión belüli agrárkereskedelem teljes mértékben liberalizálttá (vám- és támogatásmentessé) válik – közölte Szabó.

A főosztályvezető tájékoztatása szerint a belépés utáni állapot egyes feldolgozott árucikkeknél a vámokat egyelőre bizonyos kvóták erejéig törlik el a felek, e mennyiségek felett pedig – a 2004. május elsejei belépésig – meghagyják a vámokat. Egyik legfontosabb változásként a magyar fagyasztott és dobozolt csemegekukoricára júniustól összesen 56 ezer tonna vámmentes kontingens lép életbe, amely 2004 januárjától 10 százalékkal bővül. Az 56 ezer tonnás keret – amely felett száz kilónként 7,5 eurós vám lép életbe – megfelel az eddig szállított éves mennyiségnek. Hasonlóan előnyös lehet a csaknem 22 ezer hektoliteres (jövő januártól pedig 41,25 ezer hektoliteres) vám nélküli finomszeszkvóta is, amelyet az unió egyoldalú kedvezményként nyújt.

Magyarország az uniós szállítóknak többek között a cukorkaárukra, a tésztafélékre, az úgynevezett lisztes pékárukra és a szeszes italok egy részére biztosít kvótákhoz kötött vámmentességet – közölte Szabó.

Ezeknél a kontingenseken belül jelentős, 30-40 százalékos vámok szűnnek meg, így a megállapodás az importált cikkek árcsökkenését hozhatja a hazai piacon. Ez lehet a helyzet például a tésztaféleségeknél, vagy a whiskyt, a rumot, a gyümölcspálinkát, az ouzót és a calvadost magában foglaló uniós szeszkvótánál. A konyak- és a brandyimport a belépésig nem kap vámmentességet.

Vámmentességet élvező fontosabb termékek

Magyar export az EU-ba

fagylalt és jégkrém (kvóta nélkül)
üdítőital (kvóta nélkül)
csemegekukorica (júniustól 56 ezer tonnára)
finomszesz (júniustól 21, 875 ezer hektoliterre)

Uniós export Magyarországra

kakaómassza, kakaópor (kvóta nélkül)
kávé, tea (kvóta nélkül)
cukorkaáru (júniustól 1500 tonnára)
tészta (júniustól 3000 tonnára)
édesipari lisztes pékáru (júniustól 2205 tonnára)
szeszes italok (júniustól 7312 hektoliterre)

VG

   « vissza

Föoldal mail