CIKKEK

Vágóhidak reflektorfényben

Brüsszel szigorítja az élelmiszer-biztonság ellenőrzését

2003. 05. 13.

Az idén a tagjelölt országok mindegyikét 4-5 esetben ellenőrzik az EU élelmiszer-biztonsági hivatalának szakemberei. Ez is jelzi: Brüsszel a csatlakozásig hátralévő időben fokozott figyelmet kíván fordítani a kulcsfontosságúnak ítélt területen zajló felkészülés számonkérésére.

Az ellenőrzések az állattartó és –feldolgozó létesítmények korszerűsítése, a közös importellenőrzésre való felkészülés, a takarmányozás és a járványmegelőzés, az élelmiszer-higiénia, továbbá a növényegészségügy területén elért eredményeket fogják számon kérni – derül ki az Európai Bizottság napokban kiadott közleményéből.
A külső határokon bejövő élelmiszerek ellenőrzését az EU által rögzített minimális követelményeknek megfelelő hivatalok végzik. A tizenötök határain (repülőtereken, kikötőkben, illetve vasúti és közúti határátkelőhelyeken) ma meglévő 283 ellenőrző pont egy része az unió bővítése után feleslegessé fog válni, miközben a keleti határokon újabbakat kell létrehozni. A tíz tagjelölt összesen 51 ilyen hivatal létrehozására tett javaslatot; Brüsszel várhatóan szeptemberre állítja össze és terjeszti a tizenötök elé az elfogadásra javasolt pontok listáját. A megfelelő színvonalú határellenőrzés azért rendkívül fontos, mert – az egységes belső piac elvéből következően – a közös határon beengedett termékek azután az unió egész területén forgalmazhatók lesznek.
Az állattartással összefüggő járványok (főként a BSE) kivédése terén viszonylag jól haladnak a tagjelöltek. A legtöbb ország már bevezette az átfogó BSE-szűrést, és a hús- és csontliszt takarmányozási célú felhasználását is egyre több helyütt tiltják meg. E területen a csatlakozás időpontjára teljeskörűen át kell venni az uniós előírásokat, szemben az élelmiszer-feldolgozó üzemekre vonatkozó követelményekkel. Itt ugyanis – mint ismeretes – számos hús- és tejüzem kapott néhány éves átmeneti mentességet. Az átmeneti időszak alatt az innen származó termékeket szigorúan csak az adott ország belső piacán lehet majd értékesíteni, és ennek biztosítására világosan jelezni kell a csomagoláson, hogy még nem EU-konform üzemből származik.
Az élelmiszer-biztonsági követelményeknek való megfelelés természetesen súlyos terhet ró a jelölt országokra. Brüsszel az előcsatlakozási alapokon keresztül igyekszik támogatni az erőfeszítéseket: a határellenőrző pontok kialakításához és a BSE-szűrés megszervezéséhez a PHARE-, az élelmiszer-ipari üzemek korszerűsítéséhez pedig a SAPARD-programból lehet forrásokra pályázni.

VG

   « vissza

Föoldal mail