CIKKEK

Összement az agrárbüdzsé

Németh: Átcsoportosítást vagy kiegészítést igénylenek a piaci gondok

2003. 05. 06.

Az agrárpiaci gondok miatt büdzséjének átcsoportosítására kényszerül az FVM, vagy a költségvetési tartalékból pluszforrásokat kell kérnie a kormánytól - közölte lapunkkal az agrárminiszter. A tárca ma – elsősorban a nem várt sertéságazati kiadásokhoz – 3-4 milliárdos többlettámogatásra keres fedezetet. A gépdotációs pályázatok befogadását múlt csütörtökön kellett felfüggesztenie.
Át kell csoportosítani az FVM 236 milliárdos idei támogatási büdzséjét, hogy a hazai agrárpiaci gondokat meg lehessen oldani, mondta lapunknak Németh Imre agrárminiszter. Elképzelhető, a tárca a költségvetési tartalékból kér pluszforrásokat a kormánytól.
A minisztérium egyelőre 3-4 milliárd forintos többlettámogatáshoz keres fedezetet. Németh szerint a nem várt kiadások alapvetően a sertéspiaci gondok miatt merülnek fel. Az ágazat éve eleje óta túltermelési problémákkal küzd. Ezért az FVM érvényben hagyta a tavalyi, 15-20 forintos kilónkénti minőségi termelői dotációkat, s februártól hízónként 3 ezer forintos haszonállat-tartási támogatást hirdetett meg. Emellett az élő sertésekre kilómként 65 forintos exportszubvenciót léptetett hatályba, amelyet a közelmúltban 85-90 forintra növelt.
A hasított félsertésekre pedig a napokban rendkívüli mértékű, kilónként 150 forintos kiviteli támogatást vezetett be, de a termelők szerint – akik ma már országos demonstrációt készítenek elő – újabb beavatkozásokra (magántárolási dotációkra, több tíz ezer sertés azonnali intervenciós állami felvásárlására) van szükség.
Az FVM korábbi tájékoztatása szerint a tárca 216 milliárd forintos agrártámogatási kerettel gazdálkodhat 2003-ban, ami 11 százalékkal haladja meg a tavalyit. A büdzsét az uniós előcsatlakozási forrásokat közvetítő SAPARD-program növeli 236 milliárdra, ez pedig az elmúlt évhez képest 21 százalékos bővülésnek felel meg. A minisztérium a tavalyi költségvetési vita kapcsán úgy ítélte meg, hogy idei büdzséje eleget tesz az 1997-ben elfogadott agrárfejlesztési törvénynek, amely ez évre – az infláció és a GDP-bővülés alapján - 9 százalékos minimális növelést írt elő.
Ágazati szakértők azonban már akkor felhívták a figyelmet a várható költségvetési feszültségekre, mert megítélésük szerint az FVM saját számításaival – legalábbis részben – nem valóságos növekedést mutatott ki.
A minisztérium a 24 milliárdra tervezett idei keret túlterheltsége miatt múlt csütörtökön felfüggesztette a gépberuházási pályázatok befogadását, mivel a termelők összesen 26,5 milliárdos igényt nyújtottak be. Németh Imre a Világgazdaságnak elmondta: a tárca azért döntött így, mert a továbbiakban nem akarta a gazdálkodókat olyan pályázatok elkészítésére ösztönözni, amelyek támogatására nincs fedezet. A miniszter szerint azonban a SAPARD-programmal együtt ma mintegy 30 milliárdos fejlesztési forrás áll rendelkezésre, ami – 25 százalékos dotációs szinttel számolva – így is rekordmennyiségű, 120 milliárdos gép és technológiai beruházást tesz lehetővé 2003-ban.

Hazafi László - VG

   « vissza

Föoldal mail