CIKKEK

Növekedési kilátások

2003. 05. 05.

Elképzelhető, hogy az EU-csatlakozás után rövid távon mérséklődni fog a magyar állatállomány, de tíz éven belül a mai értékeket valószínűleg meghaladja a haszonállatok száma -- mondta az Europressnek az agrártárca illetékese.
Valószínű, hogy Magyarország EU-csatlakozása utáni egy-két évben tovább csökken a honi állatállomány, de a későbbiekben várhatóan növekedni kezd -- mondta lapunknak Sándor István, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium állattenyésztési osztályvezetője. A szakember szerint a sertések száma tíz év alatt a jelenlegi 5,1 millióról 8 millióra emelkedhet, de nem valószínű, hogy eléri a rendszerváltás előtti 10 milliós értéket. Az ágazat fejlődését segíti, hogy a hazai növénytermesztési adottságok biztosítják az állatok takarmányellátását, az EU pedig nem korlátozza kvótákkal a sertéshús értékesítését.
Mivel a mai 1,7 millió literes hazai tejtermelés közel áll a 2 millió literes uniós kvótához, nem várható a tejhasznú tehenek számának jelentős emelkedése, figyelembe véve a folyamatos átlaghozam-növekedést. A hústehenek száma viszont -- tekintettel a 117 ezres anyatehénkvótára -- mintegy 60 ezerrel növelhető. A juhokra megállapított 1,145 milliós kvóta szintén nem teszi lehetővé, hogy a juhállomány a mai 1,103 milliót számottevően meghaladja, ezért e tekintetben is szerények a növekedési kilátások. A baromfira nem írt elő kvótát az EU, így e területen a piaci hatások alakítják ki az állomány nagyságát. A szakember a baromfik számának kismértékű növekedését valószínűsíti.

24óra - 

   « vissza

Föoldal mail