CIKKEK

Magyar búzát vásárolhat Kína

Közvetlen hongkongi járat indítását vizsgálja a Malév

2005.09.12

Kína akár egymillió tonna búzát is megvásárolhat a felhalmozott magyar készletekből – derült ki Gyurcsány Ferenc és négy miniszterének pekingi látogatásán. A magyar küldöttség Hongkongban is a kapcsolatok erősítésének lehetőségéről tárgyalt partnereivel.

Gyurcsány Ferenc személyében első ízben látogatott Hongkongba magyar kormányfő. A kormányküldöttség látogatása ugyan igen rövid – egynapos – volt, ám arra ennyi idő is elegendőnek bizonyult, hogy a két fél kölcsönösen kinyilvánítsa szándékát a kapcsolatok erősítésére, s ezt némi konkrétummal is alátámasszák. Ilyen például, hogy a Budapesti Értéktőzsde tervbe vette: hamarosan Hongkongba megy roadshow-ra, vagy hogy a vizit kapcsán közvetlen hongkongi járat indításának lehetőségét vizsgálja a Malév vezetése. Gönci János, a légitársaság vezérigazgatója úgy nyilatkozott, 2008-ban indulhatna a cég közvetlen járata a kínai különleges közigazgatási övezetbe. A Malév vezetője, aki a magyar miniszterelnököt kísérő küldöttség tagjaként tárgyalt Hongkongban, elmondta: Gyurcsány látogatása során intenzív érdeklődés mutatkozott Magyarország iránt, s már egyeztettek is a hongkongi repülőtér vezetésével, amely nagyon nyitott az elképzelésre.
A Graboplast Rt. azt szeretné, ha az általuk készített rekortánon futnák az olimpiai döntőket 2008-ban. Nagy Sándor vezérigazgató-helyettes többek között ezért csatlakozott a Pekingben tárgyaló magyar kormánydelegációhoz. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az ügyet felkarolta, amikor a pekingi olimpia szervezőbizottságával, illetve – Gyurcsány Ferenc miniszterelnök oldalán – a pekingi polgármesterrel találkozott. Kóka János egy üveg díszcsomagolású ásványvizet is vitt magával: az Aquarius-Aqua Kft. termékét. A kormánytag azt akarta elérni, hogy az olimpián magyar ásványvizet fogyasszanak majd. A modern gazdaságdiplomácia felfogása szerint a kormányok feladata többek között a magánszféra kapcsolatainak erősítése, és ezt a Kínában tárgyaló magyar delegáció – amelyben 30 üzletember is képviseltette magát – komolyan vette: Gyurcsány Ferenc autóbusz-sebességváltókat, szoftvereket ajánlott Kína figyelmébe, illetve a herendi porcelánt, amelynek mintaboltját egy fényűző pekingi bevásárlóközpontban nyitotta meg.
Az átütő sikert mégis egy hagyományos területen, az agrárdiplomáciában érték el Benedek Fülöp mezőgazdasági államtitkár vezetésével. Benedek a másfél napos pekingi tartózkodás alatt négy kínai hatóság aláírását szerezte meg ahhoz, hogy a magyar búzával szemben megszűnjön az 1977 óta különböző terményminőségi félelmek miatt fennálló embargó. Így pénteken aláírhatták azt az elvi megállapodást, amely szerint Kína a végleges tárgyalások után 0,5-1 millió tonna magyar búzát vásárolhat. A magyar búzatermelés évente 6-7 millió tonna, amelyből az ország 3-4 milliót fogyaszt el. A magyar túltermelést és raktározási gondokat az idén enyhítette, hogy Spanyolország és Portugália együtt 0,5 millió tonnát megvehetett. A szállítások már megkezdődtek. Kína egyik legismertebb világcége, a nemrégiben az IBM-et is felvásárló Lenovo magyarországi jelenléte is központi téma volt Kínában. Kóka János tárgyalt a Lenovo elnökhelyettes asszonyával. Elkísérte őt Czakó Ferenc, a Synergon elnöke és a Flextronics programmenedzsere, Takács Zsolt is. Kóka arról kívánta meggyőzni a Lenovót, hogy erősítse jelenlétét Magyarországon. A miniszter közelebbről meg nem határozott „pozitív fejleményekről” számolt be.

VG

   « vissza

Föoldal mail