CIKKEK

Agrártámogatási pénzeső az arisztokráciának

2005.06.30

Nagy-Britanniában a királyi család és a nagybirtokos arisztokrácia az uniós agrártámogatások legfőbb haszonélvezője – derül ki mostanában nyilvánosságra hozott adatokból. A nemrég megalkotott adatnyilvánossági törvény (Freedom of Information Act) értelmében a szigetországban az egyes termelőknek juttatott brüsszeli pénzek nagyságáról is értesülhet a közvélemény.
A Londonhoz közeli Readingben működő agrárszubvenciós hivatal közlése szerint a 2003 áprilisától 2004 márciusáig tartó pénzügyi évben a brit trónörökös, Károly herceg jó 200 ezer eurónyi uniós támogatást kapott juhnyájai, repceföldjei és gyümölcsösei után, ezt a highgrove-i ökofarm 136 ezer eurós támogatása egészítette ki. Édesanyja, II. Erzsébet királynő ennél is jobban járt: a fácánvadászatok és más udvari ünnepségek színhelyéül szolgáló sandringhami birtok után 600 ezer, a windsori kastély körüli földek után pedig további 220 ezer euró folyt be az uralkodó kasszájába. A közös agrárpolitika (kap) legnagyobb haszonélvezői között a királyi család mellett a brit arisztokrácia színe-java megtalálható; sok esetben olyan főurak, akik – mint például Marlborough hercege – EU-ellenességükről ismertek.
Az Oxfam szerint ezek az adatok ékesen bizonyítják, hogy a kap sok millió eurót csoportosít át az adófizetőktől, és – a magas élelmiszerárak formájában – a fogyasztóktól a nagybirtokosokhoz. Az ezer hektár feletti gabonaföldek tulajdonosai (224 család) összesen több mint 70 millió eurónyi közvetlen támogatásban részesülnek, miközben a kistermelők szubvenciója folyamatosan csökken. Az egyenlőtlenség regionális szinten is megfigyelhető, hiszen az agyontámogatott latifundiumok jórészt az egyébként is gazdag Kelet-Angliában és Lincolnshire grófságban fekszenek. Az elosztás visszásságain a 2003-as reform sem változtat érdemben – véli a civil szervezet.
Persze nem Nagy-Britannia az egyetlen tagország, amelyben a nagybirtokosoknak jut a brüsszeli apanázs nagy része. Pontos adatokat azonban a szigetország mellett csak Dánia tesz közzé. Ezekből kiderül: Mariann Fischer Boel uniós agrárbiztos 330 hektáros dániai farmja évente mintegy 80 ezer euró szubvenciót kap, a dán királyi ház különféle birtokai pedig összesen 24 millió euró támogatásban részesülnek.

VG

   « vissza

Föoldal mail