CIKKEK

Az unióban sem fenékig tejföl

Élénkülő verseny várható a csatlakozás után a tejpiacon – Felesleggel is lehet számolni

2003. 04. 25.

A mezőgazdasági termelők közül sokan érdeklődnek, hogy milyen jövő vár rájuk az Európai Unióban, miután a csatlakozás mellett döntöttünk az ügydöntő szavazáson.
A tejágazat lehetőségeit Tímár Imre, a Tej Terméktanács kereskedelempolitikai és integrációs bizottságának elnöke, a Veszprémtej Rt. Vezérigazgatója vázolta föl.
Nem várható, hogy az eddigi tendenciák alapvetően megváltoznak. Biztosan lehet számítani tejfeleslegre is, amely évek óta nyomasztja az ágazatot. Tavaly közel 430 millió liter volt felesleg, amelyet exportálni kellett. Ebben az évben is legalább ennyire számítnak. Ez változhat, ha a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által meghirdetendő kvótafelvásárlás megkezdődik, de tudni kell, hogy annak hatása sem jelentkezik azonnal, hónapok telhetnek el, míg kevesebb lesz a lefejt tej mennyisége. Jelenleg a hazai fogyasztás jelentősen nem élénkül, annak ellenére sem, hogy például a trappista sajt esetében tavaly májusban egyes termelők a nagyobb forgalom reményében csökkentették az áraikat. Az ilyen árcsökkenés elsősorban az adott cég pozíciójának megtartását segíti elő.
Tímár Imre úgy látja, hogy az extra minőségű nyerstej 72 forintos felvásárlási ára magas. A környező országok közül pl. Szlovákiában 56 forint, Csehországban 62 forint Németországban mintegy 68-69 forint egy liter extra minőségű tej tényleges felvásárlási ára. Igaz, hogy az EU-ban és a környező országokban a gazdák támogatása is eltérő a hazaitól. Mindhárom országban tetemes felesleggel rendelkeznek. A tejen kívül a féltartós tejek és sajtok területén is várható a környező országok kínálatának megjelenése. Ez nyilvánvaló, hiszen olcsóbb tejből kedvezőbb árú késztermék készíthető, és nem lesz vám, kvóta, hanem felszabadul a piac. Ez a feldolgozóknál is versenyt indukál, melynek eredményeként megmarad az, aki alig képes fejlődni, beruházni, míg elhullhat az, aki nem versenyképes.
A folyamatnak mezőgazdasági vonatkozásai is vannak, hiszen a piac megnyitása nemcsak a feldolgozókat, hanem a termelőket is érinti. Arra lehet számítani, hogy a tej irányára és tényleges átvételi ára csökken, s a tejtermelés is koncentrálódik. Ugyanakkor a fogyasztói árak várhatóan több esetben mérséklődnek, hogy ösztönözzék a nagyobb mennyiség megvásárlását. A csatlakozás után emberi fogyasztásra, illetve feldolgozásra csak extra minőségű alapanyagot vásárolnak fel. Ez a fogyasztók egészségének védelmét is jelenti. Amúgy a vásárlók egyre igényesebbek a termék megjelenésére, esztétikus csomagolására, és arra, hogy beltartalmi értékeit, szavatosságát egyértelműen feltüntessék. A külföldi konkurencia megjelenése azt is eredményezi, hogy már igényesebbek lesznek a hazai fogyasztók, hiszen jó terméket, jó áron, jó csomagolásban keresnek, s a kevésbé igényes árucikkek eltűnhetnek a piacról. A versenyben nem egyedül az ár a fontos, a tudatos fogyasztó megfelelő minőséget is elvár a pénzéért.
A régió mezőgazdasági termelőit Tímár Imre nyitottnak ismerte meg. Napi kapcsolataik alapján látja, hogy igyekeznek megfelelni az uniós elvárásoknak. A versenyben maradásuk jövőjük alapja. Ehhez a Veszprémtej is igyekszik hozzájárulni, integrátorhitellel és különféle fejlesztési forrásokkal támogatja régi, megbízható partnereit.
Tanácsokkal, fontos információkkal is segítik a munkájukat, hiszen nyilvánvaló, hogy a tejtermelés és –feldolgozás összetartozó folyamatok, a kihívásokra is együtt adhatnak biztosan jó választ. A társaság évente csaknem 100 millió liter tejet dolgoz fel, s remélik, hogy erre a mennyiségre a jövőben is szükségük lesz.

Veszprém megyei Napló

   « vissza

Föoldal mail