CIKKEK

Megszűnt a MiZo, a hitelezők pénzhez jutnak

három éve húzódó felszámolás eljárás végére pont került, a MiZo Baranyatej hitelezői megkapják a követeléseket.

2003. 04. 15.

A kifizetésekre néhány héten belül sor kerülhet. A baranyai tejvállalat felszámolását követően a felszámolóbiztos az elmúlt időszak legnagyobb horderejű eljárása eredményeképp 4,9 milliárd forintot utalt át a MiZo-val kapcsolatban állt több ezer tejtermelőnek , valamint elkezdődött a követelések átutalása a hitelező bankoknak, a gazdasági társaságoknak és az érintett állami szerveknek is.

A MiZo jogutód nélkül szűnt meg, a kifizetésekhez már csak a bírósági végzésre vártak. Az "E" kategóriáig teljes egészében pénzükhöz jutnak a hitelezők, az F kategóriás tejtermelők és beszállítók a követelés 47 százalékáig kaphatják vissza a pénzüket. A felszámolás sikerében viszont csak kevesen hittek, hisz a súlyos veszteségekkel küszködő céget néhány vélemény szerint célszerűbb lett volna tovább működtetni. A három éve megindult felszámolási eljárás ellenére viszont a múlt évben 1,9 milliárd forintért a cég eladta eszközállománya nagy részét, bár a foglalkoztatás továbbra is folyamatos volt, akárcsak a szerződések.

A baranyai tejtermelőket viszont alaposan megviselte a MiZo csődje. A gazdák pillanatnyilag a várható 47 százalékos kifizetésnek is örülhetnek, hisz ebből az összegből jó eséllyel indítják el az idei évet.

MTI

   « vissza

Föoldal mail